Hemkomstångest

Hemkomstångest

Alla mina far- och morföräldrar och största delen av släkten bor i Österbotten (moffa lever tyvärr inte längre, men bodde i Österbotten hela sitt liv). Jag har bott i södra Finland sen 1994. (Är född i Åbo, men har för mig att vi blev österbottningar när jag var ungefär ett halvår). Så jag har åkt mycket bil till Österbotten i mina dagar. När jag var barn kunde jag vara så nere att jag grät i flera dagar när vi kommit hem från en Österbottenresa. Jag har inte funderat på det här så mycket tidigare, har bara förklarat det med att jag saknat släktingarna så mycket att jag blivit ledsen, och också det att Åbo faktiskt aldrig var något hem för mig. Jag blir faktiskt lite äcklad när folk frågar mig om jag varit ”hemma i Åbo”. För Åbo var aldrig min stad.

När jag flyttade tillbaka till Åbo hösten 2012 efter två månader på Houtskär och en månad i Vasa på praktik, då jag bodde hos mommo och moffa, kom samma totala ångest som när jag var barn. Jag grät flera dagar, saknade mommo och moffa något otroligt och ville inte alls vara i ”Suomen persreikä” (Finlands rövhål, Åbo kallas ibland så lite skämtsamt). Till historien hör att min vän som dog, dött för mindre än ett år sen vid den här tiden,  och jag hade lämnat mitt ex samma sommar, och han var (är?) starkt förknippad med just Åbo. 2012 var nog ett riktigt rövår för mig. Inte för att åren före eller efter var särskilt mycket trevligare, men fr.o.m. 2013 har jag ju en trevlig partner iaf. Så jag trodde helt enkelt att hemkomstångesten berodde på omständigheterna just då.

Men nu, då vi varit på sambons föräldrars sommarstuga i Mellersta Finland i nästan en vecka, kom den där ångesten igen. Inte lika starkt som tidigare, men ändå så att jag kände den tydligt. Och jag trivs i Esbo. Jag tycker om vår lägenhet och området vi bor i. Det går liksom inte att förklara med att jag inte trivs där jag bor. Och jag bor ju med mitt favoritsällskap också.

Jag har börjat fundera på om det kan bero på att själva resandet kan vara ganska tungt för mig som den här ångesten kommer. Det är jobbigt att resa just nu när hälsan inte är helt optimal, och det har det egentligen alltid varit. Jag sover ALLTID dåligt första natten borta, oftast alla nätter, jag har wc-noja, och nu för tiden har jag oftast glömt att packa nånting p.g.a. utmattningen. Kanske beror min ångest helt enkelt på, att resor tärt mycket på mig. Att jag varit så trött när jag kommit hem att jag fått stark ångest.

Somrar då jag varit (sjuk)”ledig” har jag varit borta hemifrån ganska mycket. I år har jag rest nånstans varje veckoslut med några undantag sen april. Flest veckoslut jag varit hemma i rad är två. Men hemkomstångesten kommer inte efter en natt borta. Då är jag oftast så slut att jag bara är nöjd att komma hem och sova. Ångesten kommer efter ca en vecka borta, då jag hunnit vänja mig vid stället och inte längre känner mig otrygg där. Jag tror att jag sen när jag kommer hem efter en sån resa, måste vänja mig på nytt vid att vara hemma, och att det är det som orsakar den här ångesten. Får bara hoppas att den den här gången inte dröjer sig kvar i flera veckor, som den kunde göra när jag var barn. Och nu tänker jag inte resa mera i juli förrän jag ska till Nagu den 29. Bara för att jag är ”ledig hela tiden” betyder sjukledigt inte semester. Det är många som glömmer det.

IMG_8481.JPG

Här är vad vi lämnade. Inte konstigt att man trivs. Fönstren är tejpade på den här bilden för att årets projekt var att måla huset.

Och hemsidan har igen fått sig ett litet ansiktslyft. Tror jag har haft det här temat förut men det var något som sen ändå fick mig att byta, varför kommer jag inte mera ihåg. Jag gjorde en ny flik för skivprojektet så att man alltid hittar det via hemsidan ifall man inte vill söka på youtube. Den här fliken hittas under Min musik här på hemsidan. (För musen till Min musik så kan du scrolla ner till Youtubeserien Fredricas soloprojekt, eller trycka här förstås) Jag ska i något skede ta en ny Välkommenbild till framsidan på den här hemsidan, den jag har nu är från maj 2016 och ser inte så jättevälkomnande ut enligt mig.

Och ja, hjälp mig att utveckla min youtubekanal. Ni kan kolla in min senaste video, och kommentera vad ni vill se på min kanal i videons kommentarsfält. Och prenumerera för all del om du inte redan gör det!