Om mig

Jag heter Fredrica Nyman och är uppvuxen i Åbo, Finland. För tillfället bor jag och arbetar i Esbo.

Våren 2015 blev jag sjukskriven för svår utmattningsdepression. Jag var 23 år gammal vid den här tiden och sjukskrivningen innebar en enorm identitetskris för mig. Min utmattningsdepression var ett resultat av heltidsstudier, åtta arbetsplatser, åtta förtroendeuppdrag, tio flyttar, två band, flera kvartetter, kör och församlingsaktivitet, samt flera traumatiska händelser under tiden 2010-2015. 2016 när jag fortfarande var sjukskriven startade jag min blogg om återhämtningen ur depressionen och utmattningen. Jag har också skrivit sånger om mina upplevelser och har planer på att spela in dem och ge ut ett album med dessa sånger i något skedet. Tack vare terapi, medicinering och musiken och bloggen klarar jag av att arbeta och studera nu för tiden även om återhämtningen fortfarande pågår i allra högsta grad.

Musik har jag sysslat med i största delen av mitt liv. För tillfället tar jag sånglektioner i klassisk sång, och det började jag med hösten 2015. Innan det här har jag sjungit i flera körer och haft flera band. Mitt första egna band Sound Check gav ut en skiva våren 2011. Jag har tagit pianolektioner i många år och spelar förutom piano också gitarr och blockflöjt. Egna sånger har jag skrivit sedan tonåren. Två av mina sånger finns på bl.a. Spotify och iTunes, men det mesta jag spelar in kommer upp på min YouTubekanal. Mera info om YouTubekanalen hittar du under fliken Min YouTubekanal.

I min blogg skriver jag om mina erfarenheter av psykisk ohälsa samt diskuterar stigmat kring det, som fortfarande är väldigt påtagligt i Svenskfinland 2020. Sedan december 2017 föreläser jag också om mina erfarenheter. Jag har föreläst bland annat i skolor och på Luckan i Åbo och Kyrkslätt.

Är du intresserad av att anlita mig som föreläsare eller musiker, eller samarbeta med mig på bloggen kan du kontakta mig på e-postadressen kontakt@fredrica.fi. Jag skriver och föreläser på svenska.

Om du gillar det du ser här får du gärna gilla min Facebooksida och följa mig på Instagram.