Alla dessa julkalendrar

Alla dessa julkalendrar

Just nu i december är det julkalendrarnas högsäsong, och tyvärr kan jag inte riktigt vara tyst om det här ämnet, så här får ni några tankar om detta.

Jag är lite tudelad inför det här med julkalendrar. Jag tycker inte att barn behöver få ett paket varje dag till exempel, och jag tror att paketjulkalendrar innebär mycket onödig stress för föräldrar, kanske särskilt mammor. Cissi Wallin skrev ett bra inlägg om dessa paketkalendrar.  Sen tycker jag inte att julkalendrar överlag är av ondo, men jag har svårt att förstå varför en vanlig pappers- eller chokladjulkalender inte duger. Julkalendrar handlar ju om att räkna ner till julen, då kanske man inte behöver något superfancy, utan det är själva upplevelsen att öppna luckan som är själva charmen?

img_6527

Esbo svenska församling skickar hem en pappersjulkalender med olika citat bakom luckorna. För mig räcker den här kalendern riktigt bra, och jag tycker att den är fin. 

Också inom bloggvärlden är julkalendern aktuell i år. Många skriver ett inlägg per dag om ett visst tema. Jag beundrar bloggarnas ork med detta, för nu om nånsin vet jag att alla inlägg inte skrivs bara så där i förbifarten, utan att det krävs planering och tid till detta. Jag tycker den här bloggjulkalenderidén är helt trevlig, många satsar väldigt mycket på sina kalendrar och det märks. Jag önskar att jag hade bättre koncentrationsförmåga så jag kunde ta in deras texter, nu åker hälften förbi nånstans, men som tur kan man ju läsa inläggen många gånger.

Mina favoritbloggjulkalendrar i år är Danielas dagboks och Borderlands julkalendrar. Daniela skriver om bloggar som hon gillar, och det är trevligt för då får man tips på bloggar som man kanske inte skulle hitta annars. Det som också är fint med den här idén är att de här bloggarna som hon rekommenderar kanske får nya läsare, och det är fint att bloggare kan samarbeta på det här viset. Celinda skriver i sin blogg Borderland viktiga och genomtänkta inlägg om psykisk (o)hälsa i sin julkalender, och därför tycker jag att alla ska läsa den här kalendern, eftersom det behövs mera kunskap om det här ämnet!