Reselistan

Reselistan

Veckans sevendays-blogglista handlar om resor och här kommer mitt bidrag till den. Hoppas det uppskattas!

  • Min senaste resa gick till: Åbo om vilken resa som helst räknas. Min senaste utlandsresa gick till Estland, vi var i Tallinn vid nyår. Förra året var jag utomlands fyra gånger. (Sverige två gånger, Polen, Estland) Det är ytterst ovanligt att jag hinner vara utomlands så många gånger på ett år. Normalt ryms en eller två Sverigeresor in på ett år, p.g.a. massor med stress och lite pengar. Sommaren 2013 jobbade jag ju i Stockholm så då var jag ju mycket där, men det är också ett undantag förstås.
  • Så ofta reser jag: Inom Finland ganska ofta. Borde kanske ändra på det här så jag hinner återhämta mig ur det här utmattningshelvetet, och se till att jag inte reser så ofta sen på hösten när det är tänkt att jag ska heltidsstudera igen (plus avlägga sångexamen och den sista musikteorikursen på grundnivån vid musikinstitutet)
  • Min drömresa går till: skulle kanske vilja se Japan, det verkar häftigt (har mellanlandat där på min resa till Australien i januari -93, jag behöver kanske inte säga att jag inte minns så mycket av den resan. Jag är alltså född i september -91). Och jag har aldrig varit i Norge heller, eller Island. Så de ställena förstås också.
  • En plats alla borde se: Rom och Italien överlag är verkligen något fint! Budapest är också en fin stad. Och Gdansk. Och ljuset på sommaren i Lappland är något som alla borde se.
  • Tre saker jag packar med: Mediciner, identitetshandlingar (inom Norden behöver man ju inte pass, men jag har alltid körkortet i plåmsan så det hänger med automatiskt) och pengar.
  • Mitt ultimata resesällskap: Min sambo (stor överraskning som vanligt). Han är lugn och snäll, stannar bilen om jag behöver gå på wc/är hungrig, utan att gnälla det minsta, bästa samtalssällskapet jag någonsin haft och bara bäst!
  • Den sämsta resan jag gjort: måste faktiskt säga en körresa 2014. Jag var totalt sönderstressad (skrev kand och jobbade samtidigt) , sov en timme per natt, grät hela tiden, kände mig som en uppblåst elefant (hade gått upp 12 kg på tre månader ungefär) och var bara allmänt slut. Helt skit var resan inte, det var bra sällskap och vi hade roliga sitzar och konserter. Men jag är ganska säker på att vilken som helst resa under den här tidpunkten (resan var torsdag-söndag, och på måndagen efter hade jag kanddeadline) hade varit tung och jobbig. Timing är faktiskt väldigt viktigt. Och jag har varit på väldigt lyckade körresor också trots att den här tärde väldigt mycket på mig! (Ytterligare förtydligande så ingen tar illa upp: det var inget fel på reseledningen, och inget fel på körerna eller sällskapet överlag: det var jag som var utarbetad och som skulle ha mått bättre av att bli hemma.) Minns också en skidresa till Åre 2009 då jag var sjuk och bara låg i stugan och tittade på tv. Åkte skidor en halv dag och blev återigen sängliggande efter det. Jag blev t.o.m. tvungen att vara hemma från skolan p.g.a. det här. Att leka med hälsan är alltså inte att rekommendera! 
  • Den bästa resan jag gjort: Jag tror faktiskt att det var förra årets Finland-Sverigeresa med sambon. Vi åkte till hans föräldrars stuga utanför Jyväskylä och firade midsommar, och sen åkte vi norrut och över gränsen till Sverige. Jag hade aldrig varit norrom Kokkola före det här, så det var häftigt att se Lappland och många andra fina ställen. Vi hade förstås jätteroligt i bilen och planerade allt eftersom vi åkte- här fick planerings- och kontrollfreaket i mig en utmaning. Det enda jag skulle ha gjort annorlunda om jag nu gjorde resan, hade varit att inte köra från Luleå till Vallentuna utanför Stockholm på en dag. En annan väldigt rolig resa var när jag 2006 åkte med min kompis till Budapest tre veckor. Hennes mamma kommer från staden och därför kunde de staden väl, och jag fick lära mig mycket nytt. Och så förstås Gdanskresan med kompisar i november 2016. Här hittar ni lite bilder från den resan.
  • En inplanerad resa är: något annorlunda att se fram emot, men kan också framkalla stress i vissa fall. Min nästa (som är någorlunda säker) är till Nagu i sommar, men jag är säkert på väg västerut (Åbo eller Sverige eller båda)  före det. Fick precis en inbjudan till en inflyttningsfest i slutet av maj som jag ska se om jag far till.
img_6913

Tallinns julmarknad 2016