Stark stressreaktion

Stark stressreaktion

Som ni som läser den här bloggen regelbundet vet, så är jag dålig på att lyssna till mina egna krafter. Min kropp får försöka hitta sätt att varna att nu har det blivit för mycket, genom att jag får t.ex. huvudvärk eller ont i magen.

Förra veckan var jag stressad. Det märktes på flera sätt, men speciellt på att min sömn blev avbruten och lätt, och jag hade svårt att somna många nätter. Så natten till söndag vaknade jag med världens migränattack. Jag har inte ofta migrän (då när jag blev sjukskriven hade jag det oftare) men när den slår till så slår den till ordentligt. Vi snackar alltså synbortfall, huvudvärk from hell, sluddrande tal, hörseln blir sämre, illamående (ibland så illa att jag spyr) och domningar i olika kroppsdelar. När jag får migrän är alltså det enda som hjälper, att sova i ett mörkt rum. Ljus gör allting bara värre. Och det brukar inte vara det lättaste att somna när rummet snurrar och huvudet bultar.

Så i söndags när jag äntligen lyckats somna från den här attacken sov jag till halv tolv på dagen. Jag sover aldrig så länge, och normalt skulle jag ha fått ångest av att jag sovit så länge. Nu var jag bara nöjd över att jag lyckats somna från den värsta huvudvärken och synflimret, och var glad att jag klarat av att sova bort det värsta. Jag hade nog en konstig spänningshuvudvärk på söndag, för så lätt att bli av med migrän har jag aldrig haft, att det skulle räcka med några timmar sömn. En underlig huvudvärk har i vissa fall fått följa med några dagar efter den egentliga attacken.

Det som jag nu däremot förstår, som jag inte förstått tidigare när jag fått migränattacker, är att migränen i mitt fall är en stark stressreaktion. Varje gång jag fått en attack har det berott på att jag spänt mig länge och sedan slappnat av. Den här senaste attacken berodde säkert på att jag stressade mycket hela veckan, men också egentligen hela våren. För trots att jag kunnat lämna in alla uppgifter i tid, och lyckats bra med sång- och gehörsstudierna vid musikinstitutet har den här våren varit extremt tung för mig. Jag har börjat återgå till studier som egentligen delvis orsakade min sjukdom. Att fixa undan dem i halvskick är inte det lättaste.

Så i söndags var programmet att ligga på soffan och inte egentligen göra något. Trots att det var fint väder ute stannade jag inne, för solljus i ögonen hade bara framkallat en till migränattack. Något som jag är extremt dålig på är just att vila. Jag kan vara hur trött som helst men ändå kan jag inte vila. Och det som jag tror migränattacken ville säga till mig var att nu MÅSTE jag vila. Eftersom jag ännu inte kan ta mitt psyke på allvar måste kroppen protestera. Och just det här med vila är något som vi diskuterar mycket om i terapin just nu, eftersom jag tror att det att jag inte kan vila är roten till mycket ont i min historia. Och jag kom också tillsammans med terapeuten fram till att jag ska söka hjälp för min migrän. För även om den uppträder endast 1-2 gånger per år, så förstör den flera dagars program när den gör entré.

Jag tar inte selfies så ofta mera, men här är en trött sådan från i söndags.


IMG_8210 - Copy

Det här intyget ramlade passligt nog ner i postlådan igår. Nu har jag bevis på att alla mina prestationer för i vår är avklarade.

Behöver ni underhållning kan ni ju kolla in min youtubekanal, jag gör videor en gång i veckan om lite allt möjligt. Jag tycker faktiskt att den här kanalen och bloggen håller på att vävas samman allt mera, vilket ju lite är meningen. Det är ändå samma kreatör. Min senaste video hittar ni här.