Experten i mitt liv

Experten i mitt liv

I och med att jag instagrammade på thisissvenskfinland tidigare i år har jag fått några nya följare på min instagram. Instagram har också ganska nyligen lanserat en ny grej i sina stories, nämligen frågesportsfrågor. Så förra veckan tänkte jag att jag testar det här på min instagram. Jag blev lite förvånad över mängden svar. Tidigare då jag gjort förfrågningar på t.ex. blogginlägg har intresset varit svalt. Men nu fick jag faktiskt flera svar på alla frågor.

Det som förvånade mig mest var kanske hur fel folk tenderade att ha i vissa frågor. Också sådana som känt mig länge. Men det här är ingen negativ upptäckt för mig, utan snarare tvärtom. Jag har länge känt mig lite övervakad, säkert på grund av mina erfarenheter av skitpratsmobbning och också det att Svenskfinland är så litet. Nu märkte jag att folk kanske inte alltid vet allt om en och kanske skvallrar de inte heller i den mån jag först trodde. Och framför allt: vem som är experten i mitt liv. Jag.

Jag har också funderat mycket på det där med gränser och skillnaden mellan personligt och privat på sistone, och det var ganska skönt att märka att ingen av de som svarade svarade rätt på alla frågor. Nu hade jag ju vinklat dem lite så att det inte skulle vara helt obvious vilka svar som var rätt, men de flesta svaren har figurerat på mina kanaler under åren.

Men nu ska vi ta oss en titt på frågorna och hur följarna svarade. Jag har markerat det rätta svaret med grönt i bilderna.

Jag är född i Åbo (till och med på Heideken) men min första officiella hemstad är Jakobstad då mina föräldrar var skrivna där när jag föddes. I mitt pass står därför Jakobstad som födelseort. Många av mina Åbobekanta fick fel på den här vilket var lite roligt. Kanske det har att göra med att jag också döptes i Jeppis, och många kommer ihåg det. Men jag är (om jag vill eller inte) Åboriginal. Den här frågan fick totalt 30 svar: 13 på Åbo, 14 på Jakobstad och 3 på Helsingfors. (En meddelade dock att hen svarat fel, så Åbo kan ha fått en till röst. Åbo och Jakobstad byter isf plats.)

Man skulle kanske tro att det är danska eller italienska men det är FEL! Jag rebellade under skoltiden och valde franska istället för tyska, då nästan alla i min omgivning läste tyska. Danska och italienska har jag läst på uni, och faktiskt också holländska. Men inte ännu tyska. Men jag kommer säkert att göra det i något skede. Jag sjunger ganska mycket på tyska och det har gjort att jag förstår en hel del tyska, men ibland blir det ändå svårt. Den här frågan var det 31 som svarade på: 9 gissade på danska, 6 på tyska och 16 på italienska.

Jag säger det här i någon av mina gamla youtubevideor. Mitt första jobb var att sjunga i ett lovsångband. Jag lämnade in skattekort som vem som helst och till vilket jobb som helst, så det var ett helt officiellt jobb. Sedan fick jag 50 euro för ett helt veckoslut så någon höjdarlön var det ju inte, men lön var det. Och min första. Mitt andra jobb var sedan hjälpledare någon månad senare, och det var väl därför de flesta gissade på det här. Men det är FEL! Alla de här jobben har jag haft i något skede. Bara fyra av 28 svarade rätt, 20 gissade på hjälpis och tre trodde köksbiträde var rätt. En gissade på vårdbiträde.

Den här hade många rätt på. Kanske för att det finns ganska många sockbilder på min instagram och för att jag ju inte direkt är tyst om det att jag tar sånglektioner. Ändå överraskande att vissa trodde att jag inte handarbetar, men jag kan tänka mig att man tänker att teater och musik går ihop bra. Jag är lite intresserad av att testa på teater, och beroende på min tidtabell kanske jag kan klämma in det på hösten på något vis. Får se hur det blir. 22, dvs. 70 % fick rätt, 8 gissade på handarbete och en gissade på musik (Eller tryckte fel?)

Den här var också lätt för många. Och Celine Dion ska det ju vara. Att Celine Dions modersmål är franska var också en av orsakerna till att jag ville lära mig språket. 68 % av svaren, nämligen 20 av 29 var rätt. Britney fick 6 röster och Madonna 3. Vill ni höra några av mina tolkningar på låtar hon gjort kan ni lyssna på min youtubespellista här:

Här svarade de flesta rätt. Och det är ganska lätt att hitta rätt svar, man kollar bara min ålder i min profil och räknar så har man rätt årtal. 18 av 29 svar var rätt. 2008 och 2012 fick fyra röster var, och 2009 tre. Spännande dock att det var flera som trodde att jag var äldre än min riktiga ålder än andra vägen. Folk brukar nämligen ofta tro att jag är yngre än jag på riktigt är. Kanske det är brillorna som får mig att se vis ut?

Jag blev sjukskriven 2015. Bloggen startade jag över ett år efter det här p.g.a. att jag inte skulle ha kunnat blogga tidigare. Min koncentrationsförmåga var på noll. 2016 är alltså rätt svar här, och här vann obekanta bloggläsare över mina bekantisar. 10 röstade på 2015 och 2016, och 2017 fick åtta röster.

Här hade de flesta rätt. Och det är jag ganska nöjd över. Musikfrågorna hade folk i regel rätt på, och det känns bra för mig eftersom jag vill att musiken ska ha en så stor plats i mitt liv som det går. Kul att det märks utåt också. 19 hade rätt med violin, piano var det bara en som gissade på och blockflöjt fick fem röster.

Här valde jag också att sätta sådana jobb som är realistiska med tanke på min utbildning. Nu har jag uttryckt ganska tydligt att jag troligtvis inte kommer att jobba som lärare, och det märktes i svaren. Men jag läser inte korrektur till vardags även om jag gjort mycket sånt i mina dagar. Jag förtecknar arkiv. Och mer än så kommer jag inte att avslöja på bloggen. Bara en gissade på lärare, och arkivförtecknare vann över korrekturläsare med en röst (13 vs 12)

Det är Maja på bilden men Elvira är rätt svar. Elvira var också en katt och jag var nio år när hon kom till oss. De flesta gissade dock på Maja, men Maja är kanske mer ett typiskt kattnamn än Elvira? Maja fick nio röster, Linnea tre och Elvira sex. (Jag känner inga djur-Linneor men nog några människor med det namnet.)

Jag tror jag har svarat på det här i någon av mina blogglistor för länge sedan. Oliver gillar jag faktiskt nu för tiden fast jag hatade dem för några år sen. Saltgurka tycker jag inte riktigt om förutom en specifik rysk. Rå kålrot har jag inte vågat äta sen skolåren för det var så äckligt så jag började gråta flera gånger av det. Fy fan, kan ännu få lite kväljningar bara av att tänka på det. 10 svarade rätt, och saltgurka fick fem röster och oliver fyra.

Och sista frågan:

Den här är också lite småelak, för jag jobbar ju i Helsingfors. De flesta fick fel svar på den här. Men jag har aldrig bott i Helsingfors. Jag bor i Esbo och det är inte samma sak även om Helsingfors och Esbo är grannkommuner. De andra städerna har jag inte heller varit skriven i, men bott korta perioder i. Vasa i augusti 2012 (och sommaren 1992 eller något. Åtminstone en period när jag var liten också.) och Stockholm sommaren 2013. Den senare har jag nämnt i bloggen. Det var en av de stressigaste perioderna i mitt liv och jag tror nog inte att jag kommer att flytta dit igen även om jag kan tunnelbanesystemet bra. Totalt blev det 18 svar på den här sista med fyra som svarade Helsingfors, åtta som svarade Stockholm, och sex svar landade på Vasa.

Lärde ni er något nytt om mig? Det var ganska roligt att göra den här frågesportsaken, och eventuellt gör jag något liknande på nytt i något skede. Kanske inte lika centrerat på mig, men kanske på någon viss aspekt i mitt liv.  Följ mig på instagram här för att hänga med när det händer.