Det ser bra ut

Det ser bra ut

Förra veckan var det den internationella dagen för psykisk hälsa. Jag tog mig friheten att inte blogga då, och mera kan ni läsa i mitt instagraminlägg här nedanför. Gå gärna och gilla det (och följ mig för den delen) om ni tycker det jag skrev var bra.

View this post on Instagram

10 oktober. Dagen för psykisk hälsa. Och jag känner mig tvingad att skriva något snärtigt idag. För jag är ju en sån där som blev utbränd och började blogga om det? Då kan jag ju inte ha några som helst andra egenskaper och intressen. Det här kan göra mig galen ibland, att så fort folk får veta en sak om en så tror de att det är det enda som beskriver en. Speciellt det här med psykisk ohälsa och att erkänna att man lider av det är något som folk gärna minns. Och det är väl tyvärr därför sådana här dagar fortfarande behövs. För det är inte neutralt att må dåligt psykiskt år 2019. Men för att det inte är det behöver alla dagar om året vara dagar för (psykisk) hälsa. Inte bara idag. Och därför har jag INTE bloggat om psykisk (o)hälsa idag- för är det någon som skrivit om det också andra dagar så är det jag. Och även om jag nu för tiden också vill skriva om annat så skriver jag ännu om min resa ur utmattningsdepression, för den pågår ännu. Troligtvis kommer den att pågå ännu länge. Och det beror inte på att jag har något slags utmattningsgen utan faktiskt på att vi lever i ett samhälle som behöver en särskild dag för att uppmärksamma en del av hälsan som borde vara självklar att ta hänsyn till. Alla dagar. Och nu så ingen misstolkar: jag tycker inte att dagen i sig är dålig, bara behovet av den. #overandout Nu far jag på körövning! Det är förresten också Aleksis Kivi-dagen idag. #mentalhealthawarenessday #psykiskhälsa #utmattningsdepression #återhämtning #finlandssvenskabloggare #aleksiskividagen

A post shared by Fredrica Nyman (@fredricanyman) on

Förra torsdagen såg jag att många tog upp den här dagen i sina sociala medier, både privatpersoner, politiker och föreningar. Jag har predikat i många års tid om att det är viktigt att prata om psykisk hälsa alla dagar och inte bara den tionde oktober, och nu märkte jag att många andra också använde sig av precis den formuleringen. Att psykisk hälsa är något vi borde bry oss om alla dagar om året. Och det är ju sant, och det är ju fint att folk har insett det. Eller?

Problemet är inte formuleringen i sig, för som sagt har ju jag själv också skrivit samma ord. Men grejen är ju den att jag faktiskt skriver, och pratar om psykisk hälsa året runt. Jag säger inte det för att det ska låta bra. Men jag tror tyvärr att en del av dem som slängde ur sig meningen i torsdags faktiskt gjorde det av den anledningen. Att det låter bra. Men var är alla uppdateringar om att depression är en riktig sjukdom nu då? Vem fortsätter att skriva om att utmattning borde vara en egen diagnos nu när 10 oktober redan varit? En del, men verkligen inte alla som slängde fina ord runt omkring sig i torsdags. Och då tycker jag att man inte borde säga att man ska skriva om psykisk hälsa andra dagar om man inte tänker göra det. Då blir det bara tomma ord som inte betyder någonting, och det finns få saker som gör mig så arg som tomma ord.

Speciellt de som den tionde oktober påstår att det inte pratas om psykisk hälsa alls irriterar mig helt otroligt. Ursäkta mig, men vad gör jag då? Ni har ingen aning om hur förminskad jag känner mig när någon politiker säger att vi inte pratar om psykisk hälsa. Jag vet att det här inte är någon miljonblogg men jag har ändå en del läsare och jag har skrivit om just psykisk hälsa i över tre års tid nu. Och det enda de avslöjar är ju att de egentligen inte behöver bry sig, eftersom de inte läst uppdateringar om ämnet tidigare. Och då ser det inte så bra ut mera.

Att uppmärksamma den tionde oktober är inte dåligt, och om den dagen faktiskt kan hjälpa folk att få upp ögonen för att hälsa består av annat än fysisk hälsa är det ju bra. Men att slänga ur sig att man borde bry sig om den psykiska hälsan varje dag för att sedan aldrig annars ta upp det visar att man egentligen inte bryr sig så där särskilt mycket. Och då kan man lika gärna skita i att säga den meningen. För då stigmatiserar man psykisk hälsa bara mera än det redan är, och jag tror faktiskt inte det är det som är meningen med uppdateringarna.