#Finland100

#Finland100

IMG_9656

Idag är dagen här, då Finland fyller 100 år. Jag är ganska utpumpad efter allt skrivande den här hösten, så jag kommer nog mest att ta det lugnt här hemma, i Finland. Men jag gjorde en liten inspelning på Finlandiahymnen på blockflöjt till min youtubekanal. Den hittar ni här:

Jag passar också på att fylla i veckans sevendayslista om Finland nu här på samma gång.

• När någon ber mig berätta om Finland, är det första jag säger: Är väl typiskt finsk och säger något om att det inte är så speciellt att bo här. Och när man får en komplimang av en finne behöver man inte fundera på om hen menar det. Folk är snabba med att säga negativa saker här, men när de ibland ger komplimanger och beröm så kan man lita på att det man gjort faktiskt var bra. Och Mumin är från Finland, till och med från Svenskfinland. Sen ibland orkar jag berätta att Finland har två nationalspråk och ibland inte.

• Det bästa med Finland är: att det är hemma. Det är faktiskt det finaste man kan säga om något ställe. Hem betyder så mycket mer än stället man sover på. Att folk för det mesta är hederliga. Glömmer man sin plånbok nånstans brukar finländare vara duktiga på att lämna in den till närmsta infodisk så man får den tillbaka. Och Mumin då förstås! Jag var helt galen i Mumin som barn. Mina favoritmuggar är ju fortfarande mina muminmuggar.

• Det sämsta med Finland är: att folk nog fortfarande är ganska dömande här. Man ska liksom bara klara sig själv. Och Sääntösuomi (regelfinland) är ju ett ganska beskrivande begrepp. Det finns invecklade lagar kring allt, och det är svårt att göra rätt. Ganska förvånande är titeln terapeut inte reglerad enligt finsk lag ännu, så vem som helst kan kalla sig terapeut. (Men psykoterapeut är dock en skyddad titel) Men då jag var sjukskriven för utbrändhet var det svårt att hålla reda på vilka papper som skulle vart. Och att utmattningssyndrom inte är en egen diagnos här ännu. Man kan inte få sjukdagpenning från fpa om man ”bara” är utbränd. Vilken ”tur” att jag också hade svår depression och därmed hade rätt till sjukdagpenning och senare rehabiliteringsstöd.

Det här med regler och riktlinjer är däremot inte enbart negativt, utan det kan vara skönt att veta att det finns regler kring det mesta och att dessa går att slå upp. Om man blir orättvist behandlad kan man liksom luta sig mot det att det inte var rätt och då eventuellt anmäla det nånstans. Och här passar terapeutexemplet in, om det kommer en lagstiftning kring vem som får kalla sig terapeut är det lättare som konsument (ja, för terapi kostar) att lita på att man får den hjälp man behöver. Det blev en lång utsvävning men jag kanske går in på det här i ett senare skede.

• Jag är stolt finländare, eftersom: När jag jobbade i Sverige fick jag alltid höra att finländare är så pålitliga och har hög arbetsmoral. Åtminstone det där om att vara pålitlig är ju fint. Hög arbetsmoral är också fint, men i mitt fall kan det här lätt gå till överdrift.

• Ett konstigt påstående jag hört om Finland: jag vet inte om det är så konstigt, men ofta hör man att folk är förvånade över att finländare alltid väntar på att det blir grönt ljus när de går i stan. Fast det inte skulle finnas bilar i sikte. Jag gör inte det här själv, har haft bråttom i tillräckligt många år för att ha lärt mig hur man sparar sekunder. Sen brukar ju folk säga att en finne alltid berättar som det är om hen får frågan ”Hur mår du?” istället för att bara svara ”bra”. Jag tycker inte riktigt det stämmer, personligen säger jag nog ganska lätt ”bra” eller ”okej” för att inte släppa in folk för nära.

• Den bästa låten av en finländare: nå typ allt som Sibelius har komponerat. Jag börjar till och med så småningom gilla Giv mig ej glans. Den har varit mitt undantag som bekräftar regeln om att allt Sibelius komponerat är bra. Alltså jag har inte gillat melodin något speciellt, texten har jag alltid gillat. Och mina låtar är ju bra. (Och nu är jag typiskt finsk och tycker det var lite pinsamt att ge mig själv beröm)

• Min bästa, finska tradition: jag vet inte om man kan kalla det tradition, men alltså bastu och sen simma i havet (ja, eller någon sjö) på sommaren. Det är härligt!

IMG_3323.JPG

Tusen sjöars land

• Min favoritdesigner från Finland: När det gäller smyckesdesign måste nog säga min vän Frida! Smycket jag har på min hemsidas välkommensida har hon gjort åt mig som födelsedagspresent till min 22-årsdag.

• Det här gör jag på självständighetsdagen: tar det lugnt, lämnade in graduuppsatsen igår och den har jag jobbat mycket med den här hösten, och speciellt i november och början av december. Kanske bakar jag jultårtor eller något annat och kanske kollar jag Slottsbalen också, men jag ska känna efter hur det känns.

• Så här upplever jag Finland idag: oj kära nån. Det är ju fest idag. HEI TONTTU-UKOT HYPPIKÄÄ, NYT ON RIEMU RAIKKAHIN AIKA! Annars känner jag att det är förändring på gång på många fronter i landet just nu.

Glad självständighetsdag! #Finland100 #Suomi100

IMG_4297.JPG