Måste Lucia vara en tävling?

Måste Lucia vara en tävling?

Glad luciadag! Lucia har alltid varit en av mina favorittraditioner, men det finns tyvärr också en massa sorg kopplat till det här i mitt liv. Vi går rakt på sak. Jag blev aldrig vald till lucia. Inte fast jag ställde upp i val efter val, och försökte inbilla mig att den här gången har jag chansen att bli vald. För att sedan konstatera att nej, det hade jag ju inte. Inte den här gången heller. 2009 var sista gången jag ställde upp i något luciaval, och då var det Åbo lucia som gällde. En av mina största drömmar som liten var att få vara Åbo lucia. Som ni vet blev jag tärna. Igen. Det var jätteroligt att vara med i luciaföljet också som tärna, men jag vill inte mera blunda för det att jag blev ledsen över att inte ha blivit Lucia.

Nu i efterhand inser jag att jag aldrig skulle ha kunnat blivit vald till lucia i Åbo. Och det kanske låter dramatiskt men så är det bara. Jag räknades hela min uppväxt som en tönt, och även om jag inte mera blev mobbad i gymnasiet när jag var med i luciavalet, blev jag aldrig tillräckligt populär för att ens ha en chans att bli lucia. För det blir genast så när det ska röstas, att den som är mest populär och harflest kompisar som vinner. Och man är inte mest populär om man är en tönt.

I år såg jag också att det finns ett luciaval för personer med olika funktionshinder. Och det är jätteviktigt att också de får vara Lucia om de vill! Överlag tycker jag bilden av Lucia är väldigt snäv, och Lucia ska ungefär vara den mest perfekta av de perfekta. Snäll, rättvis, smart, snygg och framför allt ung och naiv. Jag med mina 27 år får nog ge upp hoppet om att vinna ett luciaval. Folk skulle väl skratta om jag ställde upp. Fast jag tycker att jag skulle passa som lucia mycket bättre nu än då jag var t.ex. 20.

Men varför måste Lucia då alltid vara en tävling? Varför kan man inte bara låta de som vill vara Lucia få vara det? Varför ska det alltid röstas? Det blir ändå den som är mest populär som blir vald, och det blir bara ett kvitto på att man inte är populär om man inte blir vald. Det blir som att det strös salt i såren för oss som sällan fått vara den som blir sedd. För det är ju lite så, att om man går och ser ett luciatåg, så funderar man på vem som är lucia. Inte tisslar man och tasslar om vem som är tärna? Och Lucia ska väl ändå vara en glad högtid, och inte en sak som skiljer på människor och människor och blir en förlängning på högstadiets hierarki?

Med det sagt så har jag lussat i protest i år igen. För vad vore jag för luciakörsledare om jag inte själv lussade? Det var så himla roligt att lussa förra året så jag bestämde mig för att köra en favorit i repris i år. Dock med vissa upgrades i utstyrseln och filmandet. Det var med luciaveckan i åtanke som jag köpte en härlig liten brudklänning från 80-talet (?) tidigare i år. Jag hittade den på UFF för fem euro på deras readagar, och den hade axelvaddar (som jag tog bort), och framför allt- den är hellång. Lucialinnet jag använde förra året gick ungefär till vaderna på mig. Det var förväntat, då storleken på linnet är 150-160 och jag är 170 cm lång. Sedan har jag kanske skrivit det förut men jag hittade ju plastlingonris på ett loppis i Åbo- på LUCIADAGEN förra året. Då hade jag redan filmat min första luciavideo, men kunde inte motstå att filma en till då kronan fick sig ett ansiktslyft.

Årets luciabild på mig

I år har jag filmat luciasånger både inomhus och utomhus. Utomhus hade jag ledljus i kronan, men inomhus hade jag levande ljus. Jag fick hjälp av min bror med att filma utomhusvideorna så han ska ha ett stort tack för att han orkade fjanta sig med mig en stund förra veckan. Härmed förklarar jag luciaveckan på min youtubekanal inledd! Ni kommer att märka ett mönster i sångerna som kommer i luckorna också,men det låter jag er upptäcka själva! Den första videon hittar ni här:

https://youtu.be/2gXB5Xd0qX0

Luciavideorna kommer också att finnas i den här spellistan som jag uppdaterar varje dag efter att de publicerats.

https://youtu.be/2gXB5Xd0qX0?list=PLV_uZI0v4zR89lHVhK0VC7lJl2dzpdDB-

Så nu vet ni att jag är en rutinerad lucia med utstyrsel som passar mig, både brandofarlig och brandfarlig sådan. Ifall ni behöver en lucia nånstans och det duger med en ”fejklucia” ställer jag alltså gärna upp. Fast jag kanske kan få kallas blogglucia? Både för att jag lussat på youtube och bloggen, och för att min blogg gör det som lucia ska göra- sprida ett viktigt budskap. Men det blir tyvärr inget live-lussande idag då jag ligger hemma i förkylning.

Från när vi filmade utomhusvideorna

Hela julkalendern kan ni följa via min facebooksida, men för att snabbast få veta när en ny sång kommit ut ska ni prenumerera på min kanal. I spellistan nedanför kan ni höra alla luckor som öppnats hittills i kalendern. Jag uppdaterar också denna lista varje dag. 

https://youtu.be/BhfBUuDXklw?list=PLV_uZI0v4zR8mX8NaS5kqpqKFIWana4JV

6 svar

 1. fabulisen skriver:

  Medhåll från mig. Jag som är rödhårig fick vara Lucia i hemmets vrå. ”Thats it”. Ledsamt och det sitter djupt i minnet. Tänkvärt och intressant inlägg. Tack!

  • Fredrica Nyman skriver:

   Tack! Roligt att du gillade det! Och det blir så sorgligt när något som egentligen är så trevligt börjar handla om att välja och välja bort, t.ex. p.g.a. något så oväsentligt som utseende!

 2. herrarnes skriver:

  Alltid detta väljas och väljas bort.
  Så himla sorgligt att det ska vara så.
  Hos oss har de iallafall slutat med bilder vid omröstning av stadens Lucia. Nu röstar man enbart på rösten utan att se vems den är.
  Ett steg i rätt riktning.

 3. marianorrgard skriver:

  Åh vad jag känner igen mig! De populära, snygga och ”duktiga” fick bli lucia, speciellt om de kommer från en känd och respekterad familj i nejden. Jag tycker lucia kunde väljas ut på basis av godhet. I skolorna kunde t.ex. den som engagerat sig mest i antimobbning och inkludering utses till lucia.

  • Fredrica Nyman skriver:

   Jo, hur man än försökte vara duktig (musikaliskt och annars också) så räckte det inte för nån annans mamma kände hela stan. I mitt fall är det dessutom så att jag i efterhand fått höra av SÅ många att jag skulle ha varit en perfekt lucia både av musikalitetsskäl och att jag är snäll, till och med utseendet har folk sagt att passar (fast det inte ska ha nån betydelse) och då känns det ännu värre att förklara att nej, jag har bara en gång fått vikariera lucia, och aldrig fått vara ”riktig” lucia. Nej, inte ens på dagis. För jag fick alltid vara nån förbannad snöflinga istället. Om valet hade varit på grund av godhet som du föreslår tror jag att också jag hade kunnat ha en liiiten chans att ha blivit vald. Och det skulle ju göra lucia mera betydelsefull, istället för att hon som nu mest ska vara söt.

Kommentarer är stängda.