Hur får jag en hållbar garderob? En lista om hållbar klädkonsumtion

Hur får jag en hållbar garderob? En lista om hållbar klädkonsumtion

Ekofastan, som i år har hållbar klädkonsumtion som tema hade gjort en blogglista. Som den loppisgalning jag ändå är tänkte jag att jag fyller i den. (För er som inte visste det så är en stor del i min garderob loppiskläder för loppisrundor är en kär hobby för mig) Jag tycker förresten att det här konceptet med Ekofasta är väldigt bra, för det får en att tänka igenom hur man lever och det är ju alltid en bra sak. Också om man som jag inte är religiös är det här bra. Men här har ni listan nu då. Som ni ser har jag en hel del att klura ut ännu, men några tips kanske jag kan ge er också i det här avseendet.

Hur gör man för att införa hållbart tänk i sin klädkonsumtion?

Jag tror man måste börja tänka på vad man faktiskt behöver och sedan försöka köpa bara det. Att hitta sin egen stil och vad man trivs i hör också ihop med det här. Det är väl grunden i det hela, och det kan också vara bra att fundera varför man känner ett shoppingbehov om man gör det. Använder man shopping som tröst eller belöning? Då kan det vara bra att försöka lista ut orsaken till att man har det här beteendet. Jag har använt (främst loppis eftersom jag varit fattig största delen av mitt vuxna liv) shopping som tröst när jag mått dåligt, och speciellt festklänningar dras jag till när jag är stressad. Nu när jag vet om att jag kan bete mig på det här sättet har jag lättare att hantera både shoppingen och ångesten den tyder på när festklänningsbegäret kickar in. Den djupare orsaken vet jag också om men den är för personlig för att blogga om. Åtminstone i nuläget.

Hur ser en hållbar garderob ut?

Den innehåller plagg som går att kombinera på många sätt och som är lätta att sköta. Om man inte har vanan inne att föra saker på tvätteri blir kläder som kräver kemtvätt onödiga köp som sedan bara hänger i garderoben.

Vilket är ditt favoritplagg och varför?

Vilken svår fråga. Mina finaste plagg är väl de där festklänningarna men de har jag ju för tillfället inte så mycket användning för. Men då jag var i Jakobstad för några veckor sedan passade jag på att gå till Missionsstugans loppis med min farmor och då fyndade jag tre plagg som jag gillar väldigt mycket (4 euro kostade allt.) Två av dem har jag redan använt flera gånger och det är en mörkblå plisserad kjol (fatta att hitta en vintagekjol för 2 euro) och en enkel mörkblå t-skjorta i sammet. T-skjortan går bra att ha till det mesta och den är mjuk och skön. Det plagget jag inte ännu haft användning för är väldigt somrigt och därför har jag inte ännu använt det. Jag har dock redan ett tillfälle då jag tänkt använda det.

Här är kjolen och den somriga t-skjortan jag nämner. Men alltså oj så svårt att fota kläder så det ser vettigt ut.

Och här är t-skjortan jag använt mycket, senast jag hade den. Först tänkte jag inte publicera den här bilden då jag har både smutsigt hår och sminket inte riktigt sitter efter 12 + timmar, men sen tänkte jag att just därför ska den få vara med. Och t-skjortan syns ju.

Bästa butiken/webshoppen för begagnade kläder?

Alltså jag älskade Syrrans garderob som tyvärr stängde för några år sedan. Efter den har jag inte riktigt hittat någon bra hemsida för begagnade kläder. Jag har köpt något enstaka plagg på Emmy.fi men kläderna är ganska dyra där. Överlag tycker jag bättre om att köpa begagnade (och nya också för den delen) plagg i fysisk butik så jag kan känna på dem och prova om det behövs. Nu hatar jag att prova kläder men det behövs ibland, och det är alltid bättre att prova innan man köper för det kan vara jobbigt att göra sig av med kläder i fel storlek- speciellt om de är second hand för oftast tar butikerna inte tillbaka dem när man väl köpt dem. I Esbo gillar jag Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus och Mankkaan Akseli. Av kedjeloppisarna gillar jag Fida bättre än UFF. I Åbo är Kirppis-Center en favorit och som sagt Missionsstugan i Jakobstad är ju en höjdare. Eftersom jag gillar att åka runt och titta på loppisar, men inte riktigt hittat någon Helsingforsfavorit får ni som har tips på bra loppisar i Helsingfors gärna tipsa mig om sådana! Jag skulle gärna gå på loppis efter jobbet ibland. Och när jag nu ändå pratar om Helsingforsloppisar kan jag ju samtidigt fråga om bra loppisar i Tallinn, för den staden tycker jag väldigt mycket om att besöka!

Bästa klädvårdstipset?

Kanske att följa tvättråden- och inte tvätta dem för ofta. Om man har möjlighet att hänga dem ut och vädras blir de ofta fräscha av det också. Det här borde jag själv bli bättre på. De kläder jag använder mycket slits för jag tvättar dem ganska ofta. Att inte tvätta i onödan är ju skonsamt för miljön också så det kan man försöka tänka på.

Det var den listan. Jag har ju pratat om loppis en del på min youtubekanal, innan jag bestämde mig för att den skulle handla om musik i huvudsak. (Nu är det ju en tid sen jag gjorde de här videorna, så jag har hunnit fynda nytt och göra mig av med annat och kanske också ändrat mig i vissa saker.) Här hittar ni de videorna:

Ni som läser den här bloggen har kanske märkt att jag nu börjat skriva lite mera varierat än förut. Det är helt medvetet och också en biverkning av att jag mår bättre än förut. Jag kommer absolut att fortsätta skriva om psykisk hälsa och ohälsa men ibland känns det lite tungt att alltid förknippas med utmattningsdepression. Jag känner mig ibland lite som en reklampelare för psykisk ohälsa och det vill jag inte vara. Men jag vill verkligen inte sluta blogga, och precis som med allt annat så kommer också den här bloggen att ändras och utvecklas vartefter att jag gör det. Jag hoppas att ni som läser bloggen från förut ändå vill hänga kvar här! Om ni tycker om min blogg tycker jag absolut att ni ska gilla den också på facebook! Nu börjar vi vara riktigt nära 90 likes och nästa mål är 100. Det skulle vara roligt att nå det innan 2019 är slut! Och medan ni nu är igång kan ni ju också gärna följa mig på instagram för jag kommer att försöka involvera mina följare där i det kommande innehållet här. Med det sagt så önskar jag er en trevlig helg!

Gapa och svälj, nu är det helg! (Sambon och jag hade årsdag igår. Sex år har vi varit tillsammans nu. Vi firade med att åka till Tallinn redan förra veckoslutet, men jag kände att vi måste fira lite på riktiga dagen också så jag gick efter alkoholfritt bubbel åt oss. Chokladen hade vi redan hemma men den var också god! Resterna tänker jag äta/dricka upp nu under helgen.)