Så här ska det kännas

Så här ska det kännas

I tisdags hade jag mitt första nivåprov i klassisk sång. Ungefär på söndag började jag bli lite nervös, men nervositeten blev aldrig oöverkomlig. På måndag jobbade jag lite på gradun, åkte och simmade och övade lite smått, men försökte tänka att jag övat på det här programmet hela våren, och övat sångteknik åtminstone så länge som jag tagit sånglektioner. Det blir i mitt fall redan tre läsår.

Jag började ta sånglektioner i augusti 2015, när jag mådde riktigt skit. Jag var rejält avtrubbad och hade i princip inget annat känsloregister än likgiltighet och hopplöshet, men ganska snabbt märkte jag att sånglektionerna fick mig att känna saker igen. En stund efter sånglektionen kunde jag skratta, och ibland också gråta. Något som inte gick annars. Ingen skit förvånade mig mera, jag hade fått så mycket av den varan att jag var van. Jag har haft turen att ha riktigt bra personkemi med båda mina sånglärare, och det har bidragit till att sånglektionerna varit så viktiga för mig. Och det här gav mig också en liten liten tro på min egen musikalitet, något som jag också förlorat de senaste åren innan sjukskrivningen. Ja, det är sant. Jag, som alltid vetat att jag är musikalisk, trodde inte ens att jag kunde sjunga mera när jag började ta sånglektioner. Sommaren 2015 när jag mådde som sämst var inte ens musik roligt för mig. När jag sedan fick höra att jag var skicklig och musikalisk när jag börjat med sånglektionerna väcktes en liten, liten livslust igen. Och ända sedan dess har jag arbetat mot nivåproven, och nu är det första avlagt och godkänt.

I det första nivåprovet ges inget vitsord, vilket för mig kändes ganska skönt. Jag är av den åsikten att allt inte behöver graderas på en skala, och det blir lätt en enorm prestationsångest för mig om jag vet att jag ska få vitsord. För jag vill ju ha det högsta möjliga då. Jag fick dock väldigt värdefull feedback av de som bedömde och jag kände mig rättvist bedömd. Det som var roligast att höra var att jag hade bra hållning, och att mina registerbyten var smidiga. Det där med hållningen har jag nämligen fått jobba ganska mycket på. Eftersom jag sitter mycket vid datorn sjunker jag lätt ihop och blir som en säck. Det här har säkert också delvis med min låga självkänsla att göra. Och det där med mina registerbyten var speciellt roligt att höra eftersom det var just smidiga registerbyten jag ville uppnå när jag började ta sånglektioner. Jag fick också höra att jag verkar trygg och lugn när jag uppträder, och att jag har en fin röstklang.

Så klart fick jag höra om sådant som kan arbetas med ytterligare, men jag hade ju inte tänkt sluta sjunga så det känns egentligen bara bra att få höra vad som ännu kan förbättras. Mycket av den här feedbacken var också sådant som jag och min sånglärare diskuterat under sånglektionerna, så inget nytt egentligen där heller. Och det bästa är att jag inte kände mig dålig ens en sekund. För det handlade inte om mig som person, utan om hur jag sjöng.

Och jag tänkte i efterhand att det är så här en prestation ska kännas. Inte som att man kommer att dö när man går in i provrummet, som det ganska ofta känts för mig när jag gjort saker som har med mina studier att göra. Flera gånger har jag hoppats på att inte behöva ha samma lärare i någon annan kurs då min uppsats varit ett hafsverk och det känts som den sämsta som någonsin skrivits. Eller som när jag skrivit en riktigt jobbig tent, och det första jag tänkt är att jag aldrig mera vill ha med det här ämnet att göra. Också den känslan har jag varit lite väl bekant med i mina studier. Också efter de prestationer som gått bra. Och jag måste ge mig själv den respekten att inte endast skylla det här på mig själv. För en del av förväntningarna kommer absolut utifrån.

Vill du följa med min sångutveckling rekommenderar jag att du prenumererar på min YouTubekanal. Där laddar jag upp olika musikklipp (både där jag sjunger, spelar och pratar om musik) en gång i veckan. Jag själv tycker mig höra en utveckling åt det bättre när jag jämför klipp från i år, med såna som är inspelade 2015 eller 2016. Den här listan innehåller alla sångklipp jag har på kanalen, lyssna gärna. Och i morgon kommer det en till Celine Dion-cover på min kanal. Faktiskt första sången på franska på min kanal.

IMG_0961.jpg

Nöjd Fredrica efter avlagd sångexamen 1/2. I morgon är det vårkonsert och nästa vecka har jag ännu en sånglektion innan det är sommarpaus från musikinstitutet. Men paus från musiken håller jag nog inte. 

Två av de fyra sångerna jag sjöng vid provtillfället finns på min kanal, om ni är nyfikna. Själv tycker jag att Già il sole dal Gange lät betydligt bättre under den inspelning jag gjorde i övningssyfte under ett extra övningstillfälle i april tidigare i år, än i videon jag har på min kanal. Men kanske inte så konstigt när det finns mycket övning mellan de olika tillfällena. Men här är de två sångerna i alla fall. Vill ni ha inspelning på de andra är det bara att säga till.