Så märker du om någon utnyttjar dig

Så märker du om någon utnyttjar dig

Jag har tyvärr blivit utnyttjad av flera personer i mitt liv. Eftersom jag länge haft dålig självkänsla har jag ofta bara låtit det ske eftersom jag tänkt att mina känslor ändå är fel. Nu när jag har fått lite bättre självkänsla har jag också lättare att avgöra när folk försöker utnyttja mig- och jag tänkte att det här inlägget kanske kan hjälpa både mig och någon annan som funderar på sådana här saker. Jag kommer att förtydliga mina påståenden med exempel ur mitt eget liv, så förhoppningsvis blir det här lätt att förstå och ta till sig. Så, här har ni varningstecken på att någon utnyttjar en:

Hör av sig bara när hen behöver hjälp.

Det här är en klassiker- och kanske det tydligaste tecknet på att någon utnyttjar en. Människan kanske först frågar hur det är, men går sedan rakt på sak och ber om hjälp med det hen behöver hjälp med. När hen fått svar på sina frågor eller fått din hjälp har hen plötsligt bråttom med något annat, och hinner givetvis inte prata med dig om hur du mår. Och om du behöver hjälp antingen svarar hen inte, eller så får hen dig att känna dig extremt jobbig när du ber om hjälpen.

Pratar bara om sig själv- också när du har något att berätta så lyckas hen styra in samtalet på sig själv.

När jag blev sjukledig för (utmattnings)depression umgicks jag med en del personer som jag inte umgås med mera. En av dessa var en person som stämmer in på flera av de här påståendena, men en händelse sticker ut extra mycket. Det här är en person som också från och till lidit av psykisk ohälsa, och som jag hjälpt ganska mycket, men som ni vet hållit inne min egen ångest. En gång efter att jag ”kommit ut” som utbränd satt vi på ett café och människan frågade mig snabbt hur jag mådde- för att vända varenda ett av mina svar till något om sig själv. Det slutade alltså med att vi satt och pratade hens mående när jag skulle ha behövt stöd. Vi kan konstatera att jag inte gick därifrån särskilt upplyft, utan snarare var jag förbannad men kunde inte riktigt avgöra varför.

Försöker få dig att få dåligt samvete.

Det här är bland det fulaste man kan göra åt andra, men det är en väldigt effektiv metod för att få någon annan att göra som man vill. En metod som kan användas i det här syftet är förhörstaktiken- om du till exempel tackat nej till att vara med på något hen ordnat, så börjar hen fråga ut dig om vad du ska göra istället. Hen ser sedan till att du vet om att din orsak att inte delta i festen eller hjälpa till med hens flytt inte är tillräcklig för att tacka nej. Skickliga utnyttjare kan få en att få dåligt samvete fast man skulle ha umgåtts med dem varje dag, eller hjälpt dem senast förra veckan med något stort.

Skulle aldrig nånsin ge dig credit för det du gör- men är jättenoga med att andra märker ut hens prestationer.

Jag har en bekant som lägger upp bilder på sociala medier, som andra människor tagit, och som aldrig ens av misstag skulle skriva ut vem som tagit bilden. Sen är hen nog väldigt noga med att alla andra ska markera när hen tagit bilder på en.

Vill vara din vän när det går bra för dig- men lyser med sin frånvaro när du skulle behöva stöd.

Det här är nästan samma som punkt 1, men inte riktigt. Om hen får reda på att du mår dåligt lyser hen med sin frånvaro- men när du har det bra vill hen umgås hela tiden, och utnyttjar på så sätt din framgång för att själv se bra ut. OBS! Nu menar jag alltså inte att man inte får umgås med människor som har det bra och som lyckas med sina åtaganden, utan nu menar jag uttryckligen såna som vill vara ens kompis när man fått ett spännande jobb eller gett ut sin debutroman men som aldrig annars skulle höra av sig till en. Sedan finns det faktiskt de som gör den här saken också- men tvärtom. Då är det sådana som utnyttjar en för att själva se bättre ut. Dessa personer finns då med ”som stöd” när du kämpar- men kan absolut inte glädjas med dig när det sedan går bättre för dig. För då ser de inte överlägsna ut mera.

Ibland är det lättast att identifiera någon som utnyttjar en om man vågar testa att inte hjälpa. Om människan slutar höra av sig, eller blir sur och försöker skuldbelägga dig- då kan du vara helt säker på att hen utnyttjar dig! Ibland är de här personerna inte ens själva medvetna om sitt beteende. Och är de medvetna om sitt beteende försöker de ju maskera det så att man inte märker det.

Men vad ska man göra om man märker att någon utnyttjar en?

Det råd som man ser överallt är ju att sluta umgås med de här personerna, men det är inte alltid så lätt i verkligheten. Den som utnyttjar en kan till exempel vara en arbetskamrat, en familjemedlem eller någon annan person som det inte bara går att helt sluta umgås med. Att minimera kontakten med dessa är mitt råd- och som sagt, att testa hur de reagerar om man inte svarar, eller ställer upp på minsta vink. Att lära sig att säga nej utan att genast förklara varför är också en metod man kan testa med. Du HAR rätt att tacka nej till saker du inte vill eller kan vara med på, och ingen annan ska ha rätt att avgöra om du har en tillräcklig orsak till det. Att tacka nej utan att genast förklara varför utstrålar dessutom självkänsla har jag märkt, och de allra flesta kommer inte att ifrågasätta en eller börja ställa följdfrågor. Förutom sådana som försöker utnyttja en då. På följdfrågan kan man försöka svara enkelt och kort att det inte passar bara. Det som skulle vara bäst är ju konfrontation, men som en person som blivit ganska mycket utnyttjad vet jag att det inte är lätt att bara säga som det är. Den som utnyttjar brukar vara duktig på att få en att känna sig dålig och som att ens egna känslor inte stämmer. Att då vara den som tar upp det här till diskussion kan vara helt omöjligt med den bakgrunden. Och det ska dessutom inte vara den utnyttjades ansvar att se till att inte bli utnyttjad- utan den som utnyttjar andra borde ju inse sitt beteende och sluta med det.