Jag gör inte det här för likes

Jag gör inte det här för likes

Jag är ju med i ett antal bloggrupper på facebook där jag brukar dela mina blogginlägg. Jag brukar också läsa andra inlägg som länkas där och som jag tycker är intressanta. Jag kommenterar om jag tycker att bloggaren skrivit något viktigt och intressant eller om hen undrat om min åsikt i någon fråga och jag upplever att jag har något att säga. Men jag kommenterar inte för att få kommentarer på min blogg. Och det är nämligen det här som det här inlägget ska handla om.

Häromveckan fick jag ett privatmeddelande från en av administratörerna för en av dessa bloggrupper. Hen ville meddela att de skulle rensa bland medlemmarna i gruppen och att det berodde på att de medlemmarna inte kommenterade tillräckligt hos andra och att gruppen därför är död. Jag var då en av dessa som skulle rensas ur gruppen. Jag kan på sätt och vis förstå det här resonemanget om man har som regel att man ska kommentera andras inlägg. Nu kommer jag bara inte ihåg om det var en regel eller bara en rekommendation. Det här var en grupp som jag blivit tillagd till och alltså inte själv sökt in till. Men det som gör det här lite svårt var att det inte fanns många inlägg att kommentera överhuvudtaget. Inte så lätt att göra som det önskas då?

Jag är som sagt lite kritisk till det här att man ska kommentera andras bloggar för att få kommentarer på sin egen blogg. Hur genuina kommentarer skriver man då? Jag lägger ganska mycket tid och själ på att skriva mina blogginlägg och då känns det faktiskt ganska respektlöst om någon skriver en kommentar som lyder något i stil med ”jättebra inlägg, kolla gärna in min blogg också”. Liksom, du orkade inte ens utveckla vad som var bra med inlägget om det nu var jättebra? Jag kanske låter dum nu, men jättebra inlägg säger mig faktiskt ingenting! Jag har inget emot att man länkar till sin egen blogg om man kommenterar, men kommentarer som bara vill få en att klicka in på en annan blogg får mig att göra precis tvärtom och verkligen inte klicka in mig på den.

Dessutom blir det en enorm stress om man ska hålla på och sitta och kommentera bloggar hela sin fritid. Då blir det att man skriver något helt meningslöst bara för att skriva, och det vill jag inte göra. Lika lite som jag vill ha ogenomtänkta kommentarer på min blogg vill jag själv lämna sådana på någon annans.

IMG_1689

Jag har skrivit det här tusen gånger men bilden är tagen av Kai Alajoki.

Jag bloggar inte för att få kommentarer. Jag bloggar inte för att få likes. Då skulle jag ha slutat för länge sedan. Jag bloggar för att jag har ett behov av att berätta. Om någon annan får något ut av mina texter är det bara bonus. Men bloggen är sist och slutligen min. Jag drog mig senare självmant ur just den här bloggruppen. Jag gillar inte tanken om att något som ska vara roligt och avslappnande blir prestationsfyllt. Det har jag varit med om alldeles för många gånger förut. Jag presterar alldeles tillräckligt som det är.

2 svar

  1. Christina skriver:

    Nej men hjälp! Vilken fånig regel att man måste kommentera andras inlägg. Precis som du skriver så kommenterar jag också bara när jag har något att säga. Har aldrig riktigt förståt det här med bloggrupper på facebook heller. Är enbart medlem i den finlandssvenska och där läser jag de inlägg som är intressanta. Har ändå en heö del annat att göra om dagarna än läsa och kommentera andras bloggar.

    • Fredrica skriver:

      Exakt, då blir det aldrig någon tid över för något annat. Och även om bloggandet är roligt så är det inte SÅ roligt att man vill lägga all sin tid på det.

Kommentarer är stängda.