Varför ska kvinnors egentid alltid handla om utseende?

Varför ska kvinnors egentid alltid handla om utseende?

Kvinnodagen på söndag då. Dags att köpa rosor och lyfta fram starka kvinnor då? Eller inte egentligen, för det är inte det som kvinnodagen handlar om, och det borde vi veta redan nu. Kvinnodagen handlar om att uppmärksamma ojämlikheten som fortfarande finns mellan kvinnor och män i alla delar av världen. Och den kommer att behövas så länge som dessa fortfarande finns. Ganska länge då är min gissning tyvärr.

Jag har fått många reklammejl den här veckan om att jag ska fira kvinnodagen och skämma bort mig själv lite extra då. Det finns flera saker jag reagerar på med det här. En är varför jag anses vara värd att skämmas bort bara under kvinnodagen, när det finns 365 andra dagar under det här året. (Ja, för i år är det ju skottår som ni vet). Av samma orsak blir jag lite irriterad på att folk lyfter fram ”starka kvinnor” under just kvinnodagen, liksom- betyder de ingenting för dig andra dagar om året? Varför inte lyfta fram en viktig kvinna till dig vilken dag som helst under året- eller överhuvudtaget, tacka henne personligen för den hjälp hon erbjuder dig? Och det här med starka kvinnor orkar jag inte ens gå in på idag, men varför anses kvinnor alltid per definition vara svagare än män?

Det som jag reagerar mest på när det gäller grejer som marknadsförs som lyx för kvinnor är att det ALLTID handlar om utseende. Är det inte smink eller kläder så är det hudvård, ansiktsbehandlingar eller frisörstjänster som marknadsförs som lyx och avslappning och som något man kan ägna sig åt under sin egentid. Ganska sorgligt egentligen. Som att kvinnor bara bryr sig om sitt utseende och inte har några andra intressen. Troligtvis ett sätt att få oss att tro att det enda som spelar roll är hur vi ser ut. För tyvärr spelar utseendet en enorm roll för hur man bemöts i samhället idag. Särskilt som kvinna. Och det är så jävla fel.

Jag tycker att smink och frisyrer kan vara roligt att leka med och testa mig fram med, men hudvård och ansiktsmasker är nog fan det tråkigaste som finns på jorden. Egentid för mig handlar oftast om att syssla med musik, handarbete eller att lyssna på någon intressant podcast eller youtubevideo. Gärna handarbetar jag samtidigt som jag lyssnar på dokumentärer. Ibland, men väldigt sällan nu för tiden, testar jag nya frisyrer eller smink. Då känns det faktiskt ganska förminskande för mig som person när jag får reklam på reklam om nya kläderbjudanden, sminkkampanjer, hudvårdsprodukter- men inga om intressanta kurser, bra böcker eller överhuvudtaget saker som inte har med att förbättra mitt utseende att göra. (T.ex. en gitarrförstärkare)

De här reklamerna är ju ett ypperligt bevis om varför kvinnodagen fortfarande behövs år 2020. För även om jag är kvinna är jag så mycket mer än hur jag ser ut, men det är så sorgligt att det här inte uppfattas som självklart.

Om ni gillade det här inlägget får ni gärna ge det en tumme upp här nedanför.

Om ni gillar det jag skriver här i bloggen kan ni gärna gilla min facebooksida där jag delar alla inlägg.

Jag finns också på instagram och youtube!