Utbränd, deprimerad eller utmattad och deprimerad?

Utbränd, deprimerad eller utmattad och deprimerad?

Eftersom jag tidigare varit en språknazi måste jag väl skriva ett inlägg om terminologi inom psykisk hälsa.

Utbrändhet heter officiellt utmattningssyndrom, så där på läkarspråk. Tycker jag det beskriver tillståndet? Absolut inte. Utmattad kan man bli av en 13-timmarsarbetsdag, för att bli utbränd krävdes det fem år av 13-timmarsarbetsdagar för mig. Utmattad är bara lite finare och mildare, en så kallad eufemism, men utbränd känns det som att jag är. Som att min hjärna bränts vid av all stress. Men utbrändhet låter kanske inte helt seriöst, lite dramatiskt. Men vet ni, det är en ganska dramatisk sjukdom. Särskilt om den kombineras med (svår) depression som i mitt fall.

Utmattningsdepression är kanske den term jag gillar mest för att beskriva mitt tillstånd. Jag får in både den depressiva aspekten av mitt tillstånd, och det faktum att jag är totalt slut på samma gång. Sen har jag ju också utvecklat panikångest så det är en till term som behövs. Men panikångest är en term som beskriver tillståndet ganska bra.

Sen tycker jag det är intressant att man ”är” psykiska sjukdomar. Man är utbränd, man är deprimerad, eller bipolär. Somatiska sjukdomar är man inte. Man är inte öroninflammation, man är inte hosta, eller cancer. Varför gör vi den skillnaden? En depression är inte en människas personlighet, utan en sjukdom. Så varför är man då deprimerad? Jag brukar säga att jag lider av depression då någon frågar, för det känns som det sättet är det bästa att ta tillståndet på allvar. Tyvärr kan man inte riktigt säga att man lider av utmattningssyndrom, för den termen känner folk oftast inte till. Men därför reder jag ju ut de här begreppen här. Och också här passar utmattningsdepression in som en bra term. Sen måste jag också tillägga att utmattningssyndrom inte endast är psykiskt, man har väldigt ofta många fysiska symptom samtidigt (snuva hela tiden, huvudvärk, darrningar är några exempel).

img_6062

En bild från tisdagen. Det är verkligen vinter nu. 

Och nej, man blir inte deprimerad av att Trump blev vald. Man blir besviken, ledsen och trumpen! Det är just kommentarer som ”jag blir så deprimerad av trafiken/det dåliga vädret” som förminskar psykisk ohälsa något otroligt.