Omvänd prestationsångest

Omvänd prestationsångest

Något som jag upplevt ganska mycket den här hösten är prestationsångest. Både ångest över om jag kommer att klara av något viktigt, t.ex. graduuppsatsen, men också en lite underlig ångest som jag inte tidigare minns att jag skulle ha upplevt. Det kan förstås vara att jag upplevt den tidigare, men att jag inte förstått hur det hänger ihop.

Jag har haft vissa dagar, och förra veckan också, då jag varit väldigt produktiv. Vi pratar alltså om dagar som jag kunnat skriva tre sidor uppsats, planerat och/eller skrivit blogginlägg, redigerat youtubevideor och övat sångläxa eller musikteori. Efter såna här dagar har jag haft ORDENTLIG ångest. Livet har känts helt hopplöst och jag har känt mig extremt dålig. De dagar jag presterat extremt bra.

Förra veckans fredag och lördag var den här ångesten riktigt ordentlig. Jag var helt säker på att Maja skulle bli sjuk och att föräldrarnas hus skulle brinna upp när jag var hemma och de på resa. Jag hade också något slags hemkomstångest den här gången. Trots att jag trivs jättebra hemma. Sen var jag säker på att mina vänner hatar mig då de inte hört av sig då jag var i Åbo, men de hade väl precis samma situation som jag, terminsavslut med tillhörande stress.

Det krävs ingen doktorsexamen för att lista ut att den här ångesten egentligen är helt ologisk. Men någon orsak bakom den finns det ju. Och jag tror att jag vet vad den beror på. Jag tror den här ångesten fungerar som en varningsklocka. Att den försöker säga att jag behöver vila nu. Tidigare behövde jag ju en kroppslig varningsklocka i form av stark huvudvärk eller magknip, och det behöver jag fortfarande ibland, men jag tror den här ångesten nu varnar INNAN det blir en migränattack. Och då gäller det att både lyssna och inte lyssna på samma gång. Att lyssna på den så att jag tar en paus och funderar på varför jag känner som jag gör, men samtidigt låta bli att lyssna på rösten som säger att jag är sämst i världen och att det aldrig kommer att bli något av mig. Och det är inte alltid helt lätt.

IMG_9605

Och nedan finns en lite rolig youtubevideo. Vers 1 är inspelad i december 2015 och vers 2 i december 2017. Två år med sånglektioner har åtminstone enligt mig gett resultat. Men ni kan ju gärna lyssna själva också. Den här videon är en del av musikmånaden på min youtubekanal.