Nytt år- listan om 2017

Nytt år- listan om 2017

Julen har varit och farit, och det betyder ju att det snart är nytt år. Julen var ganska bra, även om jag fick ”hullunkiilto” som sambon säger, och började stressa med en massa onödigt de sista dagarna innan jul, och på grund av det här blev jättetrött på juldagen och annandagen. Och så kom ju blogginspirationen tillbaka när jag skrivit att jag tar paus. Så det blev en julpaus men inte desto längre. 2017 har varit händelserikt och bra på många sätt, men också ganska känslomässigt krävande. Här är sevendays nyårslista, senare kommer ett årsresuméinlägg också.

Mitt 2017 har varit: omtumlande på många sätt. Ett bättre år än 2016 men också ett mycket mera krävande år. Jag kommer som sagt att publicera ett inlägg om det här senare i veckan, så no worries. Det är nog svårt att sammanfatta i ett enda inlägg, men jag ska försöka.

Tre saker jag lyckades med: börja i psykoterapi, börja studera igen, lära mig spela blockflöjt

Ett datum jag kommer att minnas: 21.2, då började jag i kognitiv psykoterapi, andra augusti då Maja opererades, 17 och 18 augusti då attackerna i Barcelona och Åbo ägde rum. Jag var i Åbo den 17 och i Barcelona den 18. Tydligen var det meningen att jag skulle leva vidare. 12 september då jag förutom fyllde år också började studera igen. Några fler än ett nu men svårt att välja bara ett.

Bilden är från julen 2016. I augusti höll jag på att oroa ihjäl mig då den här vännen var på operation, och var livrädd för att inte sköta om henne tillräckligt bra efter operationen. Det gick ju bra, men det var väldigt psykiskt ansträngande för mig.

Det här gjorde jag, som jag aldrig gjort förut: började gå i psykoterapi och reda ut mitt liv. Började prata mera om saker som känns jobbiga också med min sambo. Spela blockflöjt. Typiskt att vi inte lärde oss sånt i skolan för att jag skulle ha gillat det. Men man kan ju lära sig det ändå. Det är inte så svårt och det är jätteroligt! Skrev undan musikteorin som jag länge trott att jag sög på. Det var ju inte alls sant, det var bara brist på övning. Föreläste om utmattning och depression, som inspiratör. Gick på bloggträff. Stickade min första tröja. (Har kunnat sticka sen jag var 7-8 men bara stickat en massa halsdukar och enstaka par vantar och sockor) Lärde mig att sticka flätor och stickade en fläthalsduk. Lärde mig att virka. En massa nytt tydligen, men jag hoppas att jag kommer att få flera bloggrelaterade uppdrag 2018, för det var kul! Och mera musik förstås, det hoppas jag ju på varje år.

img_0204

Det började med den där lilla. Sen var det så roligt så jag köpte den där stora också. Den har jag inte spelat så mycket på ännu, men ska börja bekanta mig med den nu på jullovet.

Länder jag besökte 2017: Spanien, var i Barcelona med brorsan i augusti. Och det hade jag nästan glömt bort då det har hänt så mycket den här hösten. Vi flög från Stockholm så vi var ju via Sverige då också. Och så var jag på en Sverigekryssning med N också i augusti. Två gånger utomlands alltså. Året har nog ändå rymt alldeles tillräckligt med resande, och från april till augusti var det inte många helger jag var hemma i rad. Förra året var jag fyra gånger utomlands. Då var jag också sjukskriven hela året.

En del av Barcelona, som är en trevlig stad.

De bästa sångerna från det gångna året: Ingen aning, har liksom ingen koll på ny musik mera.

Jag firar nyår så här: Tror vi går ut och äter med N. Eller så är vi bara hemma. Jag är bjuden på fest hos vänner i Tammerfors men jag är så urbota trött efter den här hösten, och hade som sagt ett riktigt ordentligt ångestpåslag på juldagskvällen då jag varit social två dagar i rad, så det blir nog att stanna i Esbo. Jag behöver hemmatid och vila helt enkelt.

Jag har/har inte nyårslöften: Jag funderar på att eventuellt sträva efter att börja äta mera vegetariskt. D.v.s. att kött inte skulle vara förbjudet, men att jag skulle äta lite mindre av det. Jag tror det skulle kunna vara bra. Så rekommendera gärna goda och lättlagade vegetariska rätter! Sen vill jag ju gärna lära mig att inte skämmas över allt i tid och otid, men det kommer att ta tid.

Det här är mina förväntningar för 2018: magisterexamen! Sen har jag inte planerat vad som händer efter det, men jag får helt enkelt se det sen. Jag vågar inte riktigt förvänta mig för mycket, det blir så lätt att man blir besviken då. Men jag ska ta magisterexamen. Det vill jag verkligen, av flera orsaker. Och i april har jag och N femårsdag tillsammans, och femårsförlovningsdag i november. Så kanske vi gör något roligt då.

Det här vill jag säga till mig själv, inför det nya året: Lyssna på dig själv! Fortsätt med some-pauser, de behövs. Slösa inte tid på människor som ändå inte bryr sig om dig. Försök lära dig att vila och att ta pauser. (Nej, jag kan det inte ännu för jag fick domen att min utmattning fortfarande är i det allvarligare laget) Fortsätt i psykoterapi, och berätta för terapeuten att hen gör ett bra jobb. Berätta genast ångesten kommer för N att du har ångest. Det hjälper att prata med honom och han tycker inte du är konstig. Det går fortare om när man pratar om det och man får höra en annans syn på saken. Ofta tror du att folk hatar dig för någon liten kommentar du sagt, men när du säger det högt hör du hur konstigt det låter. Och om inte då, så när N säger det åt dig.

Egentligen en villaavslutningsraket, men jag tyckte den passade hit. Moffa sköt den här raketen vid villaavslutningen 2012.