Jag som bloggare

Jag som bloggare

Förra veckan hittade jag en intressant lista hos Fina Christina, som handlar om bloggande. Jag såg att Emma Järnström också fyllt i listan, och det var roligt att läsa bådas inlägg. Jag gillar verkligen bloggandet och tänkte därför berätta lite mer om mitt bloggande genom att fylla i den här listan. Hoppas ni gillar den!

Vad fick dig att börja blogga? Våren 2016 då jag var sjukskriven skrev jag något om utmattningssyndrom på min instagram, och bilden blev gillad av ett konto som hette ungvuxen.se. Jag blev naturligtvis nyfiken på den här hemsidan och gick in och kollade vad den handlade om. Hemsidan (som fortfarande finns kvar men inte uppdateras längre) handlade om att sprida kunskap och minska stigmat kring stressrelaterad psykisk ohälsa hos unga vuxna. Jag märkte att de hade en bloggportal och blev lite nyfiken på att börja blogga kring det här. Jag hade funderat på att blogga men skulle nog inte ha vågat starta blogg om utmattning i eget namn på den här tiden. Så jag kontaktade dem och fick en blogg via deras sida. Jag bloggade en månad på ungvuxen.se och sen när sidan skulle läggas ner var jag redan biten av bloggflugan och började blogga på egen domän. Bloggen hette då fredricasblogg.com men eftersom jag ju redan hade den här domänen för mina musikprojekt (fredricanyman.com) och den här hemsidan inte uppdaterades så ofta, flyttade jag bloggen hit i februari 2017. Jag tänkte som så att flera hittar till mina musikprojekt om bloggen och allt finns på samma ställe.

IMG_5007.JPG

Så här såg min gamla bloggheader ut.

Hur länge har du bloggat? Den här bloggen har funnits sedan september 2016, (eller ja, fredricasblogg.com till januari 2017, men alla inlägg finns här) d.v.s. ett och ett halvt år i slutet av mars. Jag har haft tidigare bloggar men har nog inte identifierat mig som bloggare innan jag skrev den här bloggen.

Beskriv din blogg. Vilket är bloggens huvudämne t.ex.? Psykisk (o)hälsa i form av utmattning, depression och panikångest hos unga vuxna. Jag var 23 när jag blev sjukskriven för utmattning och hade i princip aldrig hört om någon så ung som blivit utbränd. Samtidigt förstod jag att det måste vara ganska vanligt, med tanke på alla förväntningar och krav som samhället ställer på unga vuxna idag. Så lite mina egna erfarenheter och allmän kunskap kring psykisk (o)hälsa.

Hur ofta uppdaterar du bloggen? Jag publicerar i huvudsak två gånger i veckan, av flera anledningar. Dels för att min huvudsyssla utanför bloggen och musiken är att skriva gradu. Det blir alltså mycket skrivande hur jag än gör. Dessutom vet jag hur hemsk en utmattning kan vara och jag vill helst undvika att hamna i den situationen på nytt. Därför begränsar jag det till två huvudsakliga inlägg i veckan. Listor som den här brukar vara extra inlägg och jag delar mina youtubeklipp här också, så ibland blir det fyra inlägg per vecka. Men huvudregeln är två ”vanliga” inlägg och ett youtubeinlägg. Ja, jag har en youtubekanal. Där pratar jag musik och musicerar. Om du blev nyfiken hittar du min kanal här.

Vilket först, bilder eller text? Min blogg är nog till största delen text även om jag också gillar att fota. Är ni intresserade av de bilder jag tar kan ni ju följa mig på instagram. Jag lägger ju inte upp allt jag fotar men en del.

Varifrån får du inspiration till dina inlägg? Mitt liv och intryck jag får lite härifrån och därifrån. Terapin. Vården överlag och musiken jag lyssnar på, skriver själv och spelar in.

Bloggar du helst på morgonen, på dagen eller på kvällen? Alltså jag vet inte riktigt. Jag skriver när jag känner för det och publicerar under de bestämda tidpunkterna. När jag tänker efter blir det kanske mest på kvällarna, men om jag får en pangidé när jag sitter på tåget skriver jag upp den i WordPressappen, och skriver några nyckelord så jag ska komma ihåg mina tankar till när jag har bättre med tid att skriva hela inlägget. En sak som är lite speciell med mitt bloggande är att rubrikerna ofta kommer först i mitt idéskede, och sedan resten av texten. När det gäller uppsatsskrivande och youtubevideor är rubriksättningen oftast det svåraste i hela processen.

Hur ofta gör du något för bloggen, som fotar, planerar och skriver inlägg, svarar på kommentarer t.ex.? Varje dag gör jag åtminstone något för bloggen. Men jag ser till att ta paus ifall det inte känns roligt. Ibland kan en dags paus från bloggfunderingar verkligen vara bra för att inspirationen ska komma tillbaka.

Läser du andra bloggar? Vilken sorts stil? Jag läser en del andra bloggar ja. Jag var faktiskt inte så aktiv bloggläsare förrän jag själv började blogga. Nu följer jag nog en del bloggar på bloglovin. Jag gillar bloggare som inte bara skriver att det är så roligt när fåglarna kvittrar och solen skiner, men jag orkar inte riktigt läsa bloggar som har liknande ämnen som min blogg.

Vilka saker fångar ditt intresse och får dig att stanna kvar och läsa andra bloggar? Intressanta ämnen förstås.

De tre bästa sakerna med att blogga? Min blogg har spelat en stor roll i min förståelse kring vem jag är och hur mina sjukdomar påverkar mig. Jag är helt säker på att jag inte hade förstått att jag faktiskt var (och är) sjuk om jag inte börjat blogga. Åtminstone hade det tagit längre tid. Sen är ju feedbacken jag får från er läsare guld värd. Tack för att ni gillar, kommenterar och delar mina inlägg! Och känslan av att sysselsätta sig själv, även om det mest är en hobby, är också fin.

Och de tre sämsta sakerna? Inte är det roligt att få sina problem förminskade eller att bli idiotförklarad i kommentarerna. Som tur har det här inte hänt många gånger och de gånger det hänt har jag ändå märkt av brister i kommentarerna, till exempel språkfel eller sakfel. Men jag har ju makten över vilka kommentarer som visas, och om du kallar mig för idiot eller skriver att jag bara ska rycka upp mig och bita ihop om jag mår dåligt, då kan jag garantera att din kommentar inte blir publicerad. Jag har hört att jag är en nolla som ska sluta gnälla och överdriva hela mitt liv, jag behöver inte läsa det på bloggen också. Så alltså otrevliga kommentarer är väl det största minuset. Och sen är det också lite synd de gånger jag känt att jag skrivit ett riktigt pangbra inlägg och sen är det fyra som läser det. Oftast brukar mina aningar om vilka inlägg som kommer att läsas mycket stämma, men ibland har jag fel och då blir inlägg jag trott att ska gå hem inte så uppskattade som jag trodde. Eftersom jag är enormt självkritisk är det inte bara att ”dela på flera forum” då jag tror att jag stör på det viset. Sen kan bloggen ibland stressa ganska mycket. Jag har ett system för hur ofta jag vill publicera, och ibland har mindre inspiration och då kan det bli lite framtvingat.

För du dialog med dina läsare, alltså svarar du på alla kommentarer du får? Jag svarar på alla sakliga kommentarer, alltså de kommentarer jag släpper igenom och som ni ser här på bloggen. Det är sällan det kommer otrevliga kommentarer men det har alltså hänt.  Man måste inte hålla med om allt jag skriver här, men man kan ändå kommentera snällt fast det kanske finns något som man är av olik åsikt om. Så alltså, har man skrivit en saklig kommentar som har med inlägget att göra svarar jag på den. Det är alltid trevligare att få svar på sina kommentarer!

Har din blogg andra some-kanaler som t.ex. instagram och facebook? Jag har en facebooksida för bloggen, musiken och youtube. Den hittar ni här. På instagram skriver jag om mina absoluta favoritinlägg men varierar med annat också. Jag är ganska oregelbunden på instagram, när jag mår sämre publicerar jag i medeltal färre bilder då jag blir mycket mera självkritisk då.

Har du helst flera färdiga eller nästan färdiga inlägg eller skriver du hellre ett inlägg åt gången och postar det direkt? Allt är tidsinställt här. Jag är sån perfektionist så jag vill helst ha läst igenom texterna tusen gånger innan jag publicerar. Jag har nästan 100 utkast i utkastkorgen. De flesta utkasten blir aldrig publicerade, då jag har ganska höga krav på vad jag släpper ut i bloggen.

Bloggar du öppet, vet dina närmaste om bloggen eller försöker du hålla bloggen för dig själv? De flesta i min bekantskapskrets är medvetna om att jag bloggar. Men visst är det skillnad på hur mycket jag pratar om bloggen med olika personer. Med mina nära vänner pratar jag nog en del om bloggen men det finns också folk som jag aldrig skulle säga något om bloggen till om de inte först frågade. Människor som är missunsamma har jag märkt att man ska säga så lite om sina framgångar och motgångar till som möjligt.

Förtjänar du något på bloggandet eller får du t.ex. produkter att testa? Jag har hittills skrivit ett betalt inlägg, och det var inlägget om var man kan söka hjälp om man mår dåligt. Det här inlägget skulle jag ha skrivit också om jag inte varit sponsrad, så det var bara en bonus att jag fick betalt för det. Jag har också hållit en föreläsning om min utmattning och då fick jag lite grejer som tack för det, och dessutom lyssna på andra bloggare under det tillfället. Så jag har tjänat lite pengar, men jag skulle inte ännu kalla bloggen för deltidsjobb. Sen är jag också ganska noga med vem jag kan tänka mig att samarbeta med. Man blir inte lycklig av att köpa en ny klänning eller ett nytt läppstift, och därför finns det vissa företag jag inte vill samarbeta med. Jag tror att jag ska utveckla det här i ett blogginlägg.

Här föreläser jag. Min första föreläsning i egenskap av bloggare och inspiratör. December 2017.

Vilken är historien bakom ditt bloggnamn, eller finns det en historia? Jag heter så här. Jag har haft en massa smeknamn och internetnamn genom tiderna, och är helt ärligt lite trött på sånt när det gäller mig själv.  Jag försöker också tänka att om man gillar min blogg kommer man att komma ihåg mitt bloggnamn eller följa bloggen nånstans så man får veta när jag publicerar något. (Tips på var du kan följa mig om du inte redan gör det: facebook, bloglovin. WordPressbloggare kan också följa mig direkt via WordPress.) Jag vill inte heller att bloggen ska heta något med utmattning, depression eller panikångest för jag är så mycket mera än mina sjukdomar och jag vill helst inte leva med dem resten av mitt liv.

Vill du utveckla eller förändra något med bloggen? På vilket sätt? Jag skulle gärna få flera läsare. 2017 var ett jättebra år för bloggstatistiken och jag fick nya läsare nästan hela tiden, men nu har det lite stampat på stället. Samtidigt är jag rädd för att om jag fick väldigt många nya läsare kanske antalet hatkommentarer skulle öka, så jag är lite tudelad också här. Tycker ni att bloggen förtjänar mer uppmärksamhet kan ni ju förstås dela era favoritinlägg på valfritt sätt.

Tre tips till en blivande bloggare: Våga börja! Försök koncentrera dig på ett ämne, om du till exempel brinner för handarbete är det en bra idé att skriva mest om det, eftersom det märks vad du tycker om att skriva om. Och var dig själv! Jag märker ofta att de mest personliga inläggen är de som är de mest omtyckta.

Det var den listan! Hoppas ni lärde er något nytt och att ni gillade den, för den tog ganska länge att fylla i. Jag själv gillar att läsa såna här inlägg, för man lär sig ganska mycket om andras skrivprocesser, och de kan ofta se helt annorlunda ut än min. Om du tycker att listan var rolig kan du ju också fylla i den, och lämna en kommentar här när du gjort det så kan jag gå in och läsa den. Gå gärna in och läs Christinas och Emmas inlägg också!