FRÅGESTUND och mina sju mest lästa blogginlägg

FRÅGESTUND och mina sju mest lästa blogginlägg

Idag fyller min blogg ett och ett halvt år! Stort tack till er som läser och kommenterar, och speciellt tack för att ni kommenterar så respektfullt! Milstolpen tänkte jag fira med att ha min första frågestund nånsin här på bloggen. Så fråga på i kommentarerna! Jag svarar på allt som inte känns för privat att svara på i ett inlägg nästa vecka. Och nu tänkte jag dessutom släppa in er i statistiken lite, genom att skriva om vilka inlägg som lästs mest under bloggens liv.

1. Fysiska symptom på stress och utmattningssyndrom (1132 visningar)

Mitt mest ”framgooglade” inlägg. Eller jag tror det är det eftersom det här inlägget läses dagligen trots att det publicerades 2016. Sökord som ofta leder till min blogg, och högst antagligen det här inlägget, är ”utmattning fysiska symptom”, ”utmattning njursten”, ”njursten stress”, ”oöverkomlig trötthet”, ”urinvägsinfektion stress”, ”näsblod stress” och andra varianter av dessa. Det här inlägget handlar alltså om hur min kropp varnade om att allt inte var bra en lång tid innan jag blev sjukskriven, och jag hade bland annat njursten en gång. Jag läste igenom inlägget nyligen, då jag ville ta reda på om det förtjänar sin plats som mitt mest lästa inlägg. Det här är ett viktigt inlägg, för man kanske inte alltid kopplar ihop kroppsliga besvär med stress. Det enda jag skulle göra annorlunda om jag skrev inlägget idag, är att döpa det till ”Mina fysiska symptom…” eftersom det handlar om mig. Men det förstår man ganska fort när man läser inlägget ändå så jag ändrar inget nu.

2. I morgon är det sex år sen den värsta dagen i mitt liv (818 visningar)

Ett känslosamt inlägg om hur jag inte orkar ta emot alla andras sorg kring J, och loggar ut från some på hans dödsdag. Det här gjorde jag också tidigare i mars på hans födelsedag av samma orsaker. Jag säger inte att jag alltid kommer att göra så här, kanske jag nån gång kommer att känna gemenskap med andra som minns och saknar J, men just nu behöver jag behandla min egen sorg. En sorg jag länge gjorde allt för att springa iväg från, och därför är mycket fortfarande obehandlat.

IMG_0381

3. #Metoo (485 visningar)

En del av de erfarenheter av sexuella trakasserier. Metoo var väldigt bra för mig för jag insåg vad jag faktiskt hade varit med om och hur mycket det fortfarande påverkade mig, i mitt sätt att vara med andra människor. Jag kommer högst antagligen aldrig att skriva om de grova sakerna som hände i det här förhållandet, delvis vill jag inte dela med mig av den informationen offentligt. Jag skäms väl i viss mån fortfarande även om jag vet att det inte är mitt fel. Men jag vill heller inte ge exet mera uppmärksamhet här. Han förtjänar inte det!

4. #dammenbrister (373 visningar)

Mitt inlägg kring Svenskfinlands #metoo. Jag tror jag ska skriva mera om Svenskfinland med för- och nackdelar i något skede, med fokus på psykisk hälsa. Är ni intresserade av ett sådant inlägg? Det kommer att ta tid att skriva så vänta er inte ett sånt inlägg nästa vecka.

23845764_10156251961938968_7703448853535282748_o

5. Humör och hormoner (318 visningar)

Ett inlägg jag inte skulle ha skrivit i dagens läge. Det kommer för nära och ger ut för mycket för att jag ska känna mig bekväm med det. Men jag tycker det är ett viktigt inlägg så jag låter det stå kvar. Det handlar alltså om mina erfarenheter av olika hormonella preventivmedel och hur de alla haft en rad hemska biverkningar. Jag hade precis bytt till hormonspiral och märkt att jag varit gladare än de sista dagar jag tagit minipiller, och var arg över att biverkningar av t.ex. p-piller är sånt man som kvinna bara ”får ta”.

6. Utan självhat hade jag nog inte lyckats med det här (237 visningar)

Om mitt kroppshat och ätstörda tänkande. Jag gick ner nästan 20 kg i vikt förra året, och fick en massa komplimanger om att jag såg så fin ut. I det här inlägget påpekar jag att viktnedgång inte alltid beror på bättre hälsa, utan att det också kan finnas andra orsaker bakom en sådan. Depression kan påverka aptiten på flera olika sätt, och jag har erfarenhet både av aptitlöshet och att tröstäta. Att jag måste skriva ett sånt här inlägg tyder egentligen också på att vi lever i ett ätstört samhälle. Det här är ett inlägg jag fått mycket beröm för av bekanta.

7. Två år (220 visningar)

Dagen då jag publicerade det här inlägget hade jag varit sjukskriven i två år. Jag minns att jag vid ettårsdagen för min sjukskrivning (alltså i maj 2016) drömde en massa mardrömmar om att jag var tillbaka i mina studier och jag måste göra allt precis som förr. Psykologen jag gick hos några enstaka gånger tröstade mig med att det var ett tydligt tecken på att jag inte är färdig för studierna ännu. 2017 då det här inlägget publicerades kände jag mig mest misslyckad, två års sjukskrivning och inte mådde jag nu mycket bättre.

img_5556

Gillade ni det här inlägget? Jag tycker i alla fall det är spännande att se vad som sprids och vad som orsakar spridningen av vissa inlägg. Det som är viktigt att komma ihåg är att den här statistiken gäller från februari 2017, då jag flyttade den här bloggen hit till hemsidan. Först hade jag nämligen bloggen på en annan adress, och endast musiken här. Så den här statistiken stämmer inte till 100 %. Inlägget som är på nummer ett här har alltså i verkligheten ännu flera visningar än det som syns här. Jag vet dock att jag hade många fler läsare 2017 än 2016, så till största delen stämmer den säkert.  Inlägg som jag tror kanske också skulle ha kunnat platsa in i den här listan är Hur känns det? , Mår jag tillräckligt dåligt? och Vad ska du skriva gradu om? men eftersom jag raderat den gamla adressen kommer jag ju inte åt statistiken mera. De senaste inläggen jag nämner delade jag på min privata facebook (något jag nästan aldrig gör nu för tiden då jag har min facebooksida) och de fick många reaktioner, vilket tyder på att folk har läst dem. Om ni vill kan jag försöka göra en liknande lista med vilka inlägg som är mina personliga favoriter. Men jag måste först läsa igenom mina nästan 300 inlägg innan jag kan göra det här.

Och jag var med i Therese Lindgrens video på måndag. Ungefär vid 6.20 hittar ni mig i videon nedanför:

Och nu är det er tur att ställa frågor! Och det kommer en YouTubevideo på min kanal i morgon (och faktiskt ett blogginlägg också) som vanligt på fredagar trots att det är påsk. Men datumet är perfekt för just den här videon, så därför tänkte jag att den får komma ut då.

frågestund blogg

Och jag brukar göra videor kring bloggjubileerna också på YouTube, om vad jag lärt mig av min youtubekanal (och blogg). Är det här intressant hittar ni videon om det här från förra veckan, här: