Fredagslistan

Fredagslistan

Min publiceringstakt har varit lite rubbad den senaste tiden, och jag tänker skylla på förkylningen som kom tillbaka. Den här listan hittade jag hos Lineriet för några veckor sen och planen var att jag skulle publicera den redan förra veckan, men eftersom jag blev så besviken på att mina veckoslutsplaner inte blev verklighet behövde jag få ut min frustration så jag skrev istället det här inlägget förra fredagen. Men nu ska jag svara på lite frågor i en traditionell blogglista.

Vad ska du göra i helgen?

I morgon ska jag till studion och sjunga in lite material till youtube, och så känner jag lite för att gå på loppis också men resten av helgen tror jag nog jag ska försöka ta det lugnt så jag äntligen blir av med den här förkylningen. Och på söndag fyller den här bloggen tre år! Det blir nog inget sammanfattningsinlägg för det skulle aldrig ta slut, men kanske jag borde fira lite.

img_0675

Kvällens planer?

Jag ska till Kyrkslätt och hälsa på en kompis och spela lite gitarr och blockflöjt och så klart sjunga. Vi övar inför en fest senare i höst, men repertoaren kommer jag inte att avslöja här. När det här publiceras är jag på väg dit redan.

Vad köpte du senast?

Choklad

Hur lång är du?

170 cm typ.

Vad stod det i ditt senaste sms?

Vi hörs senare

(Och om jag håller på och kör när det här går ut har jag säkert skickat ett ”jag startar nu”- meddelande till min kompis)

Vad gillar du mest med dig själv?

Min kreativitet, min humor och till viss del också min envishet.

Vad gillar du minst med dig själv?

Oj herregud, svårt att välja. Ibland känner jag mig bara så sjukt störande. Men jag tror det här faktiskt är bara i mitt huvud. Men kanske då min oförmåga att glömma när jag gjort bort mig och sedan inte kunna sluta hacka på mig själv. Här är envisheten en enorm nackdel. Sen kan jag bli lite nervös på att jag alltid förklarar allting i minsta detalj innan jag kommer till saken. Men det slog mig idag varför jag gör det. JsbsNär det gäller min kropp är det nog min mage jag aldrig gillat, den har nog fått utstå massor med hat. Och mina ”hip dips” (det är ett nytt begrepp jag lärt mig tidigare i höst och det var faktiskt ganska skönt att lära sig det eftersom jag trott att jag är den enda i hela världen som har sådana.) Just nu försöker jag att inte tänka så mycket på kroppen och hur den ser ut för det tar för mycket energi.

Har du söndagsångest?

Oftast inte numera. För något år sen var det nog mera av den varan.

Låt i huvudet just nu?

Søren Banjomus. Ja, riktig operaklassiker alltså. Här kan du höra på det mästerverket:

Är du en ringare eller sms:are?

Alltså varför ska man ringa utanför jobbet? Om man skriver får man ju svaret skriftligt och kan alltid gå tillbaka och kolla hur det var. Dessutom har jag nog ännu lite obehag för att ringa, även om jag på jobbet nog klarar av det om jag behöver ett snabbt svar.

När går du och lägger dig?

Runt 10 på kvällen. Jättetidigt jag vet, men min väckarklocka ringer 6.20. På veckoslut stannar jag uppe lite senare, kanske till 11. Jag måste få runt åtta timmar sömn, annars känner jag mig helt dålig hela dagen och det är inte roligt.

Vad är det modigaste du gjort?

Sökt hjälp för min depression och utmattning. Jag hatar att det känns modigt att ha gjort det, men i det samhälle vi lever i är det skillnad på hälsa och hälsa. Länge vägrade jag kalla mig själv för modig för att jag sökte hjälp, men ju mer jag inser att mina sjukdomar beror på ett stört samhälle, desto mer inser jag hurdant mod det faktiskt krävdes av mig att söka hjälp. Att det kändes som att jag gett upp när jag sökte hjälp vittnar också om attityderna kring det här. Psykiskt sjuk anses fortfarande som det värsta du kan vara och eftersom det används som skällsord är det inte lätt att erkänna att man mår dåligt psykiskt. Trots att troligtvis alla människor mår sämre psykisk någon gång under sin livstid.

Mitt senaste bevis på att psykisk ohälsa används som skällsord. Onsdagens Helsingin Sanomat.

Har du haft urinvägsinfektion någon gång?

Jo, och ett tag hade jag det ganska ofta. En gång gick det så långt så det blev njursten. Men det är länge sedan sist. Jag har mina aningar om vad det beror på men det vill jag inte blogga om.

Hur många kuddar sover du med?

En hård ”hälsokudde” under huvudet och en mjuk som jag kramar för att somna.

Äter du några vitaminer/kosttillskott?

Borde kanske börja med mina multivitaminer igen, för nu har mina nagelband börjat spricka igen. Jag har försökt ta extra zink nu ifall förkylningen skulle gå om fortare på det sättet, och jag tror jag kommer att fortsätta med det åtminstone en tid. Det lär ju också vara bra för huden och håret.

Vilket språk läste du i gymnasiet? Vilka språk kan du?

Förutom finska och engelska läste jag också franska i gymnasiet. Svenska, finska och engelska kan jag relativt flytande, och franska förstår jag men vågar inte prata så mycket själv. Italienska kan jag lite grunder, holländska har jag läst men kan säga ungefär en mening. Danska och norska förstår jag också ganska bra. Isländska har jag också gått en kurs i men det har jag tyvärr glömt nästan helt. Men det är kanske helt förståeligt med tanke på att jag gick den kursen våren 2015 då jag senare blev sjukskriven för svår utmattningsdepression.

Go to-mat som alltid är god?

Alltså typ allt som är ohälsosamt, pizza, kebab, hamburgare… Fast nej, hamburgare är inte alltid gott. Men pizza! Och pasta. Och caesarsallad. Helst den från Lidl. Lidl är bäst ❤️

En burgare som var god. I Riga i somras åt jag den.

Hur ofta tvättar du håret?

Ungefär varannan dag. Jag höll tidigare på med balsammetoden (=inte curly girl men lite liknande) men nu orkar jag inte tvätta håret i en halvtimme så nu kör jag lite mildare schampoo istället.

Har du något smeknamn?

Allt för många. Jag är helt nöjd att jag heter Fredrica på jobbet och ingen har börjat förkorta det eller något liknande. Det tar faktiskt inte så lång tid att säga tre stavelser.

Har du någon dold talang?

Jag är helt otrolig på att komma ihåg datum och ansikten. Har jag pratat tio minuter med en människa kommer jag att känna igen hen tio år senare. Det där med datumen kanske märks med alla mina ”idag är det x år sen”-inlägg här på bloggen. I gymnasiet behövde jag ingen kalender för jag mindes alla mina deadlines utantill. Efter det har jag ju varit utbränd och då kom jag knappt ihåg mitt eget personnummer, men minnet har repat sig ganska bra. Överhuvudtaget att lära mig saker utantill är jag bra på. Men jag vet inte om det är så dolt i och med att jag uppträder en del och spelar in musik till youtube.

Vad saknar du just nu?

Jag känner knappt igen mig själv nu men sommaren. Jag har länge varit en höstmänniska men jag hade den bästa sommaren på länge tidigare i år och därför saknar jag lite det.

Det var den listan, helt rolig att fylla i och förhoppningsvis rolig att läsa också! Trevlig helg till er nu så hörs vi nästa vecka!