50 frågor och svar- då och nu

50 frågor och svar- då och nu

I söndags var det tre år sedan jag startade den här bloggen. Tidigare skrev jag alltid något slags sammanfattningsinlägg vid de här tillfällena, men de har börjat kännas som ett förhör där jag ska redogöra för allt som blivit bättre, men ändå bevisa att jag fortfarande vet vad jag pratar om då jag skriver om depression. Så det blir inget regelrätt sammanfattningsinlägg här av den anledningen. Det är också så svårt att sammanfatta tre år ur ens liv i ett blogginlägg- hur gör man det när det känns som att bara det senaste året varit så händelserikt så man inte hunnit med? Däremot har jag hittat den allra första listan jag svarade på här i bloggen, och svarat på den på nytt. En del av svaren har ändrats, men mycket är också samma. Inlägget publicerade jag i februari 2017, och jag har kopierat svaren hit och fyllt på nya, så att det ska bli lätt att se likheter och skillnader.

1. Vem litar du på?
2017: Min sambo.

2019: Min sambo och mig själv. Eller jag försöker i alla fall för jag har märkt att jag är experten i mitt liv, och om någon ska lita på mina känslor så är det jag. Det är dock inte alltid så lätt när man en lång tid lärt sig att känna efter så lite som möjligt. Men som sagt, jag försöker.

2. Var skulle du vilja vara just nu?
2017: Här hemma, det är bäst hemma. Snart ska jag dock till bibban och studera lite veckotidningar till kursen jag går just nu.

2019: Ska snart på sånglektion (normalt har jag sånglektion på onsdagar men den blev flyttad den här veckan) och jag vill nog vara där och sen hemma. Ganska samma som förr.

3. Favoritstad?
2017: Esbo just nu. Och så gillar jag också Stockholm och Tallinn. Jag vet att jag som åboriginal borde säga Åbo men Åbo har väldigt många jobbiga minnen för mig som jag måste “komma över” innan Åbo har en chans att kallas favoritstad.

2019: Nu har jag erkänt för mig själv att jag inte är så imponerad av Stockholm. Här vågade jag inte ännu skriva ut det men alltså jag får bara ångest av Stockholm. Det beror på att jag mådde jättedåligt sommaren jag bodde och jobbade i Stockholm, och jag har väl inte riktigt bearbetat det färdigt ännu. Överlag gillar jag Esbo och Helsingfors, och Tallinn tycker jag ännu mera om än sist. Relationen till Åbo är mera neutral nu för tiden men inte helt ångestfri.

Tallinn ❤️

4. Vilket är ditt favoritnummer?
2017: 18 har tidigare varit något slags turnummer för mig.

2019: Jo alltså säkert samma. Och så om det räknas så datum som är speciella för mig, som min födelsedag, sambons och mina datum osv.

5. Vad var det senaste du åt?
2017: Spaghetti igår kväll för att jag var sugen på det. Jag klarar inte att äta frukost av flera orsaker, så jag brukar inte äta det om jag inte är på hotell.

2019: En smörgås.

6. Om du var en krita, vilken färg skulle du vara då?
2017: Röd.

2019: Röd tror jag nog nu också.

7. Hur är vädret just nu?
2017: Grått.

2019: Just nu uppehåll, men det har varit ganska varierande idag.

8. Vem var den senaste personen du pratade i telefon med?
2017: Mamma.

2019: Sambon.

9. Vad är det första du ser hos det motsatta könet?
2017: Ansiktet överlag. Och rösten.

2019: Samma, fast man ser ju inte en röst. Om man inte förstås spelat in den och man ser ljudvågorna.

10. Vad har du för skostorlek?
2017: 35.

2019: 35.

11. Favorit tv-program?
2017: Typ Simpsons. Kan kolla dem hur många gånger som helst.

2019: Har inte sett Simpsons på länge faktiskt, men det är nog roligt. Annars håller vi på och tittar på Star Trek nu och jag gillar faktiskt det. Det trodde jag aldrig.

12. Har du några syskon?
2017: Ett yngre syskon.

2019: Samma.

13. Längd?
2017: 170 cm.

2019: Herregud den här frågan svarade jag ju på i fredags också 😀 Men alltså samma.

14. Hårfärg?
2017: Blond med lite rött i beroende på dagen och ljuset.

2019: Samma

15. Ögonfärg?
2017: Blå.

2019: Blå

16. Använder du kontaktlinser?
2017: Nej. Har inte glasögon heller.

2019: Jo, ibland. (När jag vill vara snygg på fest och på bild, och när jag tränar.) Blev glasögonorm i december.

17. Favorithögtid?
2017: Ingen aning, men de två kräftskivor jag varit på har varit jätteroliga (och behövliga, har varit sjukledig båda gångerna) så kräftskiva om det är en högtid. Typ sensommar alltså.

2019: Samma som ovan och jul, eller kanske advent egentligen.

18. Favoritmånad?
2017: Typ juli de år jag inte endast jobbat och sovit eller varit sjukledig.

2019: Ja, det är väl juli nu också. Hade helt amazing juli i år.

19. Har du gråtit någon gång utan anledning?
2017: Öhm, joo.

2019: Det här håller jag nog inte med om mera. Nu för tiden tänker jag att det alltid finns en anledning om man gråter, fast man kanske inte förstår den just i stunden. Är man jättetrött är man också mer känslig, och kan gråta lättare över saker man kanske inte annars skulle gråta över. Men då är ju tröttheten orsaken till gråten.

20. Vilken var den senaste filmen du såg?
2017: Ingen aning, kommer aldrig ihåg vilka filmer jag sett. En härlig biverkning av utmattningssyndrom.

2019: Alita. Den var helt bra.

21. Favoritdag på året?
2017: Fredagar när sambon kommer hem från jobbet. (Ja, han är min allra bästa kompis och allt är lite lättare när jag får vara med honom)

2019:

22. Är du för blyg för att fråga ut någon på dejt?
2017: Nja, alltså innan jag blev ihop med N skulle jag aldrig ha frågat ut någon. Jag hade nån snorkig idé om att jag inte behöver göra det för att få gå på dejt. (Och jag hade ju rätt) Men jag var ju egentligen rädd för att få ett nej. Men nu kan jag nog fråga N på dejt för jag vet att han säger ja ? Så nej, är inte för blyg.

2019: Nej, skulle nog inte säga det. Oftast är vi nog bara hemma för det är bekvämast så men jag är nog inte för blyg för att föreslå något.

23. Kan du stå på huvudet (utan att luta dig mot en vägg)?
2017: Nå nej nå.

2019: Det här har inte ändrats.

24. Kramar eller kyssar?
2017: Tror det får bli kramar faktiskt fast det inte är något fel på kyssar heller.

2019: Alltså jag vet inte. Är inte riktigt någon kramare heller om det inte gäller sambon, och då duger ju båda.

25. Choklad eller vanilj?
2017: Choko ftw.

2019: Väljer någon seriöst vanilj över choklad? BOOOORIIIING (för att citera Homer Simpson)

26. Har du tatueringar?
2017: Nej, och jag tror inte det blir några heller.

2019: Inga nu heller, och det tror jag nog inte det blir heller.

27. Vad lyssnar du på just nu?
2017: Gillar verkligen podcaster, letar hela tiden nya. Gillar mest dokumentäraktiga och såna som handlar om typ mord och annat obehagligt. Orkar inte med såna där “le så blir du glad” just nu, eller något som handlar om psykisk (o)hälsa eftersom jag lider av det just nu. Men mord fascinerar av nån anledning. Och på musiksidan blir det mycket klassiskt, mycket pianomusik. Tror utmattningen har ett finger med i spelet här. Men piano är ju verkligen ett mäktigt instrument, både att spela och lyssna på.

2019: Jag har haft en popmusikperiod just nu men den börjar gå om och jag har börjat lyssna mycket på klassiskt igen. Annars gillar jag kanske lite andra typer av podcaster nu för tiden. Har för mig att jag älskade Creepypodden 2016-2017 men jag orkar väldigt sällan med den numera. Nuförtiden tycker jag om diskussionspoddar, min favorit för tillfället är Postpatriarkatet. Har inte hört på ljudböcker på en tid men jag är lite sugen på att lyssna på någon sådan igen. Har ni några tips?

28. Är du kär i någon kändis?
2017: Jag kan inte bli kär i någon jag inte känner, så nej.

2019: Exakt. Skulle ju vara lite oschysst mot sambon också.

29. Vilka böcker läser du just nu?
2017: Har inte koncentrationsförmåga till att läsa böcker just nu. Men ni får gärna tipsa om bra ljudböcker. (Obs, här igen helst inte om nån annans psykiska (o)hälsa)

2019: Det jag behöver läsa på jobbet. Mycket ortnamn då alltså just nu. Typ ingenting på fritiden men det FINNS faktiskt annat att göra som också utvecklar tänkandet än att läsa. Jag orkar inte tvinga mig till skönlitterärt läsande- för det är precis det som orsakade mitt ointresse för det.

30. Piercingar?
2017: Hål i öronen om det räknas, annars inga.

2019: De har inte blivit fler.

31. Favoritfilmer?
2017: Älskade Titanic som yngre. Kanske jag borde se den igen, har inte sett den på säkert fem år.

2019: Fortfarande Titanic <3 Och jag har också gillat Så som i himmelen mycket. Drama är min favoritgenre.

32. Favoritsport?
2017: Simning och gymträning om jag själv måste göra det. Jag vill också lära mig att gilla att jogga.

2019: Check på joggningen! Nu blev jag faktiskt lite nöjd. Envisa förkylningar (och väntan på kontaktlinser) har ju gjort att jag inte kunnat jogga så mycket på sistone. Men jag knäckte koden, och jag har till och med skrivit ett blogginlägg om det här. Annars är det väl simning och cykling, gym har jag inte varit på sedan sommaren 2017 kanske? Men det var helt roligt det också.

33. Vad gör du just nu?
2017: Skriver blogginlägg.

2019: Same same. Eller ja, slänger i mig mellanmål och ska börja köra till sånglektionen.

34. Smöriga, naturella eller saltade popcorn?
2017: Är inte riktigt nån popcornsmänniska men saltade ska de absolut vara. Och gärna såna där biokryddor också i rikliga mängder.

2019: Är fortfarande inte någon popcornmänniska men he e smöre som gör e!

35. Hundar eller katter?
2017: Katter så klart. Titta nu!

img_6774

2019: En bild säger mer än tusen ord (Titta ovan)

36. Favoritblomma?
2017: Rosor kanske. Är extremt dålig på att hålla blommor vid liv men de är ju nog fina.

2019: Rosor och nejlikor. Nejlikor håller förresten ganska länge.

37. Har du blivit påkommen med att göra något du inte får göra?
2017: Jo, flera gånger. Jag är en människa som alla andra och det förbjudna brukar ju locka. I lågstadiet var jag inne på rasten ibland när jag inte orkade gå ut, och det var ju förstås förbjudet. 

2019: Jo, fast nu är jag ju vuxen så nu gör jag väl inte så mycket otillåtet. Eller ja, går mot rött gör jag nog ibland. Men jag vill ju inte missa spårvagnen och jag är inte den enda.

38. Har du en bästa kompis av det motsatta könet?
2017: Nå min sambo är ju ett exempel.

2019: Ja, exakt. Och J var ju också man. Annars är de vänner jag har djupast diskussioner med och som jag har mest kontakt med nog kvinnor. Men jag har också som sagt fina manliga vänner.

39. Har du älskat någon någon gång?
2017: Jo absolut. 

2019: Jo på den i år också.

40. Vem vill du träffa just nu?
2017: I morgon ska jag träffa en av mina bästa vänner, det blir roligt. Saknar ju förstås de där närmaste vännerna, vi bor alla på olika orter så vi ses inte så ofta.

2019: Just nu är jag nog lite trött så det blir helt passligt att träffa sångläraren och sedan fara hem och vara ifred och med sambon. Kompisarna kommer jag ändå att träffa ganska snart.

41. Är du fortfarande vän med folk från skolan?
2017: Jo några. 

2019: Jo, samma några.

42. Hur imponerar man på dig om man är kille?
2017: Man tar ansvar och blir inte rädd om jag visar andra känslor än glädje. Kan skratta åt sig själv förstås också.

2019: Alltså jag vet inte, är musikalisk och bryr sig om mig? Tycker inte att alla mina intressen är löjliga.

43. Gillar du att flyga flygplan?
2017: Normalt helt okej. Nu när jag har lindrig panikångest är det lite mer stressigt för mig om jag ska flyga.

2019: Nja, inte min favorit. Men det har mer med säkerhetskontrollerna att göra. Hatar att behöva visa vilka mediciner jag tar.

44. Höger- eller vänsterhänt?

2017: Höger.

2019: Det här har inte ändrats.

45. Hur många kuddar sover du med?
2017: En terveystyyny (en sån där hård som stöder nacken) Svärmor har köpt säkert 1000 såna så vi har många.

2019: En terveystyyny och en mjuk under armen när jag ska somna.

46. Saknar du någon?
2017: Ja, som jag skrev i en tidigare fråga saknar jag mina närmaste vänner och min katt. Och moffa. Och Jonne som var min vän som gick bort. 

2019: Samma som sist.

47. Lyssnar på radio?
2017: Om jag kör bil, men det gör jag inte så ofta.

2019: Samma i år. Och tur var väl det att jag lyssnade på radio förra veckan för då fick jag veta att Celine Dion kommer till Finland nästa år. Nu har jag biljetter! Jag kommer att skriva om det här också men jag måste smälta det lite först.

48. Bästa beslutet du har gjort i år?
2017: Jag vet inte, att jag hittade en psykoterapeut som verkar bra för mig?

2019: Tackade nej till ett jobb jag inte ville ha. Tog tre veckor sommarledigt fast jag blev tvungen att ta en del av det utan lön.

49. Sämsta beslutet i år?
2017: Att jag skickade in ansökan om finansiering av terapi så sent som jag gjorde. Men min telefonskräck var i vägen för det här.

2019: Att jag for på jobb sjuk.

50. Din senaste nerladdade app?
2017: Bookbeat tror jag, fick en gratis månad från Onnibus. Så tipsa gärna om bra ljudböcker!

2019: Ticketmaster till Celine Dion-biljetterna.

Som ni ser är jag samma person i grunden som jag var för två och ett halvt år sen, men jag har kanske blivit lite ärligare mot mig själv och det har sen i sin tur medfört en större respekt för mig själv. Och det är ju alltid bra. Men min utmattning berodde inte bara på sådant som jag själv kunnat påverka- och det är bland det viktigaste jag lärt mig sedan jag startade den här bloggen. Jag hoppas att ni vill fortsätta läsa här trots att det nu kommit två listor direkt efter varandra. Det kommer inte att upprepas, jag lovar!