Kan vi fortsätta med det här?

Kan vi fortsätta med det här?

Finland återgår till normalläge nu. Eller något liknande. Den här våren har varit väldigt jobbig för mig och jag har fortfarande ganska stark ångest i vågor. Igår t.ex. hade jag enorm ångest största delen av dagen. Det är både corona och annat som stressar mig. Speciellt en sak som börjar på Gr och slutar på adu stressar helt massor. Men jag vill nu en gång för alla bli av med den så det är väl bara att bita i det sura äpplet och skriva den. Även om den här våren varit jobbig har den fört med sig bra saker, och här listar jag sådant som jag trivts med den här våren och som jag tycker vi ska fortsätta med. 

Säkerhetsavstånd

Jag har stor personlighet och behöver mycket plats för den. Nåja, skämt åsido så tycker jag bara inte om när folk kommer för nära och det har varit skönt att ha stöd för det här med att hålla avstånd till andra människor. Det skulle vara väldigt skönt om vi kunde fortsätta med det. Speciellt på allmänna platser där man inte känner folk ändå. Men who am I kidding, det kommer inte att fungera. Det fungerar inte ens nu när det finns skyltar överallt om det så hur ska det fungera när de tas bort? Eller så har folk bara slutat bry sig och rebellar mot reglerna genom att stå en halv meter ifrån varandra. Och gör mig obekväm av flera olika orsaker. 

Undvika handskakningar och kramar

När jag var omplacerad vid äldreboendet tidigare i vår lärde jag känna många nya människor. Och jag reagerade på att det var så skönt att bara hälsa på folk och presentera sig utan att behöva skaka hand. Det är väl samma orsak som vid den förra punkten till att jag inte gillar att skaka hand- att jag vill lära känna folk innan jag börjar röra vid dem. Det har också känts ganska skönt att inte förväntas krama en massa random folk i tid och otid. Det här skulle jag gärna fortsätta med utan att känna mig som en utomjording. Kanske vi borde försöka hitta nya sätt att hälsa på varandra- istället för att fysiskt röra varandra? Jag vet att jag inte är ensam om att ogilla det här. 

Vara flexibla med arbete och studier

Jag har ju försökt studera på distans i flera års tid. Förståelsen för mitt arrangemang har varit ganska låg. Min graduhandledare har varit ganska bra med det här men i övrigt har det varit ganska kämpigt. Corona har gjort att folk haft bättre förståelse för det här och jag skulle hoppas att vi fortsätter med det här. Varenda ett halvtimmesmöte behöver man kanske inte resa flera timmar för- utan en del skulle gärna få tas på distans också i fortsättningen. Inte allt förstås- och jag börjar vara ganska slut på både Zoom och Skype, men jag tror att vardagen skulle vara lättare för många om man kunde vara lite mer flexibel med sådana här saker när det är möjligt. Och nej, jag vet att alla jobb inte går att göra på distans, för jag har haft sådana jobb under hela våren. Men ganska mycket går att göra på distans bara man ordnar det. 

Boka tid för telefon- och videosamtal

Alla som läser den här bloggen vet att telefonsamtal verkligen inte är någon favoritgrej hos mig. Men de har varit lite lättare när folk har förstått att boka tider för dem. Kan vi försöka att fortsätta med det här? Jag förstår att det kanske kan kännas lite löjligt att texta om en tid då man kan prata, men för mig som inte riktigt är något fan av random telefonsamtal är det så mycket lättare på det här viset. Då kan jag dessutom fixa så att jag har tid att prata ostört under samtalet, och det måste ju vara värdefullt. 

Bli hemma när man känner sig sjuk

Det här har jag skrivit om tidigare, i det här inlägget. Jag hoppas att flera andra också reagerat på hur vi blivit tvungna att på riktigt uppmana folk som är sjuka att bli hemma och vila. Det borde vara självklart! Men jag vet också att vi lever i ett samhälle som tycker att feber och täppt näsa bara är ”en liten förkylning, inte så farligt”. Ett tydligt tecken på det här är mina otroliga skuldkänslor så fort jag sjukanmält mig- också om jag har hög feber och knappt kan andas. Det här behöver ändras. Och det är inte jag som ska ändra mig! 

Håller ni med mig, eller väntar ni tills man inte behöver fundera så noga på vem man kramar och att vara nära folk? 

Om ni gillade det här inlägget får ni gärna ge det en tumme upp här nedanför.

Om ni gillar det jag skriver här i bloggen kan ni gärna gilla min facebooksida där jag delar alla inlägg.

Jag finns också på youtube och instagram!