Psykolog, psykiater, psykoterapeut- vad är skillnaden?
OBS! Inlägget är skrivet i december 2016 och gäller Finland. Saker kan ha ändrat sedan det här, samt att jag kan ha missuppfattat något på vägen också. 2017 skrev jag ett litet tillägg till inlägget och det löd alltså så här: det här handlar om Finland. Andra regler kan finnas i andra länder. I dag får psykologer här inte ställa diagnoser, men det här diskuteras hela tiden. Källan är min psykoterapeut. (Går i kognitiv psykoterapi sedan februari 2017) Terapeut är inte en skyddad titel, vem som helst får i princip bedriva terapi. Däremot är psykoterapeut en skyddad titel och vem som får kalla sig psykoterapeut regleras av Valvira. Utbildningskraven jag nämner tidigare i inlägget torde stämma. Läs mera om psykoterapi på Psykporten.fi. Där är uppgifterna om detta (i Finland) korrekta!
Jag upplever att folk i allmänhet är väldigt omedvetna om skillnaden mellan psykolog, psykiater och psykoterapeut. Jag ser ofta att dessa begrepp blandas ihop och det är inte helt bra, eftersom det leder till en del fördomar och okunskap. Så jag tänkte att jag ska reda ut begreppen här i det här inlägget. Jag kanske kommer att skriva om hur jag gjorde när jag insåg att jag behöver hjälp, men det blir i så fall ett annat inlägg.
En psykolog har utbildning i psykologi och arbetar med stödsamtal, dvs. du kan gå hos en psykolog om du mår dåligt och behöver prata ut. En psykolog har inte rättigheter att skriva ut mediciner eller sjukledighet. Du kan inte heller få terapi hos en psykolog. Psykologer ställer i regel inte heller diagnoser, men kan tillsammans med läkare och klienten komma fram till diagnoser. Min första psykolog sade till exempel att ”enligt min erfarenhet är det i ditt fall frågan om något slags utmattningssyndrom och depression. ” men hen poängterade också att det är läkare som ställer diagnoser. Psykologbesök är i regel gratis- därför rekommenderar jag att man söker hjälp hos en psykolog om man mår dåligt!
En psykiater är en läkare med specialistutbildning i psykiatri. Psykiatriker en annan benämning för psykiater. Den här personen får skriva ut mediciner och sjukledighet. Psykiatern är också den personen som slutligen ställer diagnoser. I praktiken träffar man en psykiater ganska sällan (för mig personligen 2 ggr/halvår), och oftast i medicin- och sjukskrivningsärenden. En allmänläkare får också ställa diagnoser, skriva ut mediciner och sjukskrivning, så i akutfall kan man också gå till en allmänläkare. En allmänläkare får däremot inte skriva utlåtande för psykoterapi, utan till det behövs en psykiater, och ofta brukar vården kunna slussa en vidare efter ens behov. Ett besök hos en psykiater kostar i regel lika mycket som ett vanligt läkarbesök.
En psykoterapeut är en person med utbildning i psykoterapi. Vem som helst kan inte bli psykoterapeut, utan man måste vara utbildad psykolog, socialarbetare, socionom, eller läkare eller sjukskötare med specialistutbildning i psykiatri för att söka till en psykoterapiutbildning. Utöver detta behövs även klinisk arbetserfarenhet på ett visst antal år (tror det var två år), innan man alltså kan gå en psykoterapiutbildning. En psykoterapeut sjukskriver och ger i regel inte heller ut mediciner, men ger samtal på ett mera djupgående plan än psykologen. Ofta finns det många orsaker bakom att en person t.ex. fått en depression eller bränt ut sig (eller båda två som i mitt fall) och i terapi strävar man efter att hitta dessa orsaker och kunna arbeta med dem så att det sker den förändring som behövs för att man ska kunna bli frisk och minska risken att bli sjuk igen. Det finns många olika inriktningar inom psykoterapi, och t.ex. tillsammans med en psykolog kan man komma fram till vilken inriktning som passar en själv bäst. Man söker upp terapeuten själv, eftersom man måste ha förtroende för den här personen, och personkemin ska stämma. Psykoterapi kostar, men man kan, med läkarutlåtande (det ska alltså vara ett s.k. b-utlåtande från en psykiater) få ersättning från fpa för att gå i terapi. Ersättningen per samtal är 57, 60 euro och resten betalar man själv. Man kan också betala hela summan själv, och då behövs inte något läkarutlåtande.
Vid svår psykisk ohälsa behövs oftast alla dessa personer. En kombination av mediciner och samtalsterapi har i flera studier visat sig vara det bästa sättet att kunna bli frisk från t.ex. en depression. Alla dessa personer har givetvis tystnadsplikt, och arbetsgivare och liknande personer har inte rätt till dina läkarjournaler utan ditt tillstånd! Jag har personligen inte ännu erfarenhet av psykoterapi, så jag har skrivit om det som berättats åt mig. Jag söker för tillfället terapeut och om detta kanske jag kommer att skriva ett inlägg sen när jag vet mera. Den processen är inte heller en dans på rosor nämligen.
Dessa uppgifter borde vara korrekta, men klart att det kan ha smugit något litet sakfel i inlägget. Då får ni som är sakkunniga gärna upplysa mig om det så kan jag rätta till det. Hoppas jag kunnat förtydliga en del med detta inlägg. Vill ni att jag ännu skriver något om dessa yrken, eller andra yrken (t.ex. psykiatrisk sjukskötare, kurator) inom psykisk (o)hälsa så är det bara att höra av sig. Jag är fortfarande utloggad från Facebook och instagram, så bloggen är lättaste sättet att kontakta mig.
Jag vet inte om det kommer flera inlägg i år, så jag passar på att tacka er som läser, gillar och kommenterar på min blogg nu. Ni betyder mycket! Hoppas ni hänger med också under 2017!