Pratade du om mig i terapi idag? Hjälper det?

Pratade du om mig i terapi idag? Hjälper det?

Ibland när jag nämnt att jag går i terapi för folk, så kommer de här frågorna upp på ett eller annat sätt. Ibland är det ett skämt, och ibland är det bara ren och skär nyfikenhet. Och jag förstår att man är nyfiken, kanske är det omtanke om hur jag mår. Men att fråga om vad jag, eller någon annan för den delen,  pratar om i terapi är verkligen respektlöst. Och att hålla på och tjata om det hjälper när jag gått en månad i terapi, ger också mig bara mer skuldkänslor. Jag borde liksom ha blivit frisk ren antyder det.

En psykoterapeut har tystnadsplikt. Det betyder att om jag märker att min terapeut skulle ha läckt uppgifter om mig (utan mitt tillstånd då, jag har gett hen tillstånd att tala med läkare angående min vård) , kan jag anmäla det. Med den här bakgrunden är det inte så svårt att förstå att jag i vissa fall pratar om väldigt känsliga saker i terapin. Saker som jag aldrig vågat prata om med andra människor. Just det där med tystnadsplikten har varit väldigt viktigt för mig, för att jag överhuvudtaget ska kunna säga nånting om mig själv.

Ibland kan jag skriva om något jag kommit på med hjälp av terapi, men jag gör det av eget bevåg, jag tänker inte svara på detaljerade frågor om vad jag pratar om i terapi, för jag vill inte det. Ja, jag skriver ganska öppet om mitt liv med utmattningsdepression, men jag berättar inte allt. Respektera gärna det! Närgångna frågor till halvbekanta personer är inte respekt!

Fråga inte om terapin hjälper när en människa gått i terapi i en månad. Man kan inte veta hur den kommer att hjälpa på lång sikt, för det är därför man går i terapi, för att kunna bli bättre på lång sikt. Jag förstår inte varför det ska vara så sabla bråttom med precis allt? Jag har haft depression nästan konstant sen 2010, den försvinner inte efter ett samtal med en terapeut. Om du vill stöda mig, eller nån annan som berättar att hen går i terapi, behöver du inte genast komma med följdfrågor. Säg istället att du hoppas att terapin kan hjälpa mig, eller hen, att må bättre i fortsättningen. För det tror jag att du vill!

IMG_7725.JPG

Respekt är bland det finaste och viktigaste du kan ge dina medmänniskor. Det är finare än alla blommor på denna jord!