Sömnsvårigheter och tbt-video

Sömnsvårigheter och tbt-video

Som ni som läser den här bloggen vet, påverkas min sömn ganska ordentligt av min depression. I december när jag inte ännu åt den medicinen jag äter nu (för sömnen då) kunde genomsnittsantalet sovtimmar hos mig vara tre, jag hade både svårt att somna och att "behålla sömnen". Jag lär ha varit svårsövd och lättväckt redan som bebis, och det är säkert sant, för så minns jag att jag alltid varit.

Nåja, i december skrev läkaren ut recept på en medicin som ska hjälpa mig att somna. Den är ingen egentlig insomningsmedicin, men används i små doser som just det. Läkare skriver ju helst inte ut insomningsmediciner, eftersom de ofta är beroendeframkallande och på så vis egentligen kan försvåra hela situationen. Den medicinen jag fick har fungerat bra på mig. Tills för några veckor sen.

Nu har jag igen svårt att somna när jag lägger mig i sängen. Jag blir trött av medicinen, men tydligen inte tillräckligt för att jag ska somna för jag ligger minst en timme vaken varje kväll. Och det är inte allt. Jag har börjat vakna 4-5-tiden på natten och har så svårt att somna om. Natten till måndag låg jag vaken mellan 4 och 7, och jag minns att jag till sist tänkte att om jag inte somnat 8 stiger jag upp. (Jag var uppe och gick mellan 5 och 6 för jag tänkte att det skulle gå fortare att somna om på så sätt, men inte vet jag egentligen om det hjälpte.) Och det här är inte ens ovanligt mera.

Det finns säkert flera orsaker till att jag sover dåligt. Min terapeut är på semester, och det som jag brukar diskutera i terapin snurrar mest i huvudet på mig just nu, jag är livrädd för hösten och dess utmaningar, min sambo jobbar igen efter semester del 1, jag ska snart på utlandsresa och flygpackandet stressar, och det är sommar och varmare i sovrummet än vad det brukar vara.

Det som är synd med det här är ju att dålig sömn påverkar humöret och oroligt humör påverkar sömnen. Jag gråter ofta och får ångest- och panikattacker, och vissa dagar är jag helt avtrubbad och känner ingenting. Jag började t.ex.  störtgråta när jag såg mitt studentbetyg och mitt avgångsbetyg från gymnasiet, och kom ihåg att gymnasiet var en rolig, eller åtminstone ok tid, i mitt liv. För det är så länge sen.

Nåja, mitt våga vila-motto är väl viktigt just nu då. Och jag hoppas att sömnen blir bättre när jag igen får gå i terapi, för annars har jag ingen aning om hur jag ska klara av att skriva gradu(uppsats) på hösten utan att det blir en enda stor panikattack av det hela.

img_6244

Sen till en lite annan grej, nämligen min nya youtubevideo. Jag hittade en massa gamla minneskort för en tid sen och gjorde en "throwback thursday"-video med bilder på mig från 2007-2008. Kolla gärna in den om ni är nyfikna på hur jag såg ut då. Tyvärr har jag ingen elektronisk bild (vad jag vet) från vintern 2006 när jag hade nästan svart hår, men kanske nån kompis har nån sån bild, ifall att den här typen av video blir populär och att mina prenumeranter (som du blir här) vill ha mera såna här. Jag har massor med bilder från 2008-ca 2011 som jag kan visa. En del var lite jobbiga att titta på, men just de jobbiga bilderna kommer ju inte på youtube.