Laatukirurgia följer nu dig

Laatukirurgia följer nu dig

Jag har precis laddat upp en bild på instagram. Det är självständighetsdag och hundraårsjubileum i Finland. Eftersom jag stängt av alla notifikationer till instagram då jag blir stressad av att det pluppar, måste jag ”manuellt” kolla om någon gillat mina uppladdningar. När jag gör det den här självständighetsdagen har jag fått en notifikation om en ny följare. Denna följare, som följt och avföljt mig många gånger under detta år, heter Laatukirurgia. (Kvalitetskirurgi på svenska) Det är alltså en klinik för plastikkirurgi, och denna klinik är väl specialiserad på bröstoperationer.

Laatukirurgia

Jag får varje vecka nya följare på instagram, men det är alltid ungefär lika många som avföljer så mitt följarantal har hållits på ganska samma nivå en tid redan. Taktiken att följa för att man ska följa tillbaka och sedan avfölja om några dagar är ganska känd och jag märker av det här beteendet varje vecka. Jag går inte på det. Jag följer tillbaka endast om jag faktiskt är intresserad av kontot på ett eller annat sätt. Jag följer inte människor eller företag som får mig att känna mig dålig. Jag behöver kanske inte säga att jag aldrig följt Laatukirurgia tillbaka. Och sen jag startat min blogg har sociala medier fått allt mindre betydelse i mitt liv, vilket jag ser som ett gott tecken.

Jag tycker det är lite roligt att de tänker sig mig som potentiell kund. Jag är inte precis plattbröstad. Jag är tvärtom en person som inte tycker det är bekvämt att gå utan bh för då får jag lätt ont i ryggen. Jag är kanske inte riktigt en potentiell bröstförstoringskund. Men att det här kontot följer mig får mig direkt att tänka på min dåliga relation till min kropp. Och det ger mig tyvärr lite känslor om att min kropp borde rättas till här och där.

När jag var yngre hatade jag min mage över allt annat på jorden. Hade jag fått en gratis fettsugning skulle jag ha tagit emot den. Jag var ju smal som en sticka men helt platt har min mage aldrig varit. Men man ser ju bara platta magar i media, så inte så konstigt att jag hatade den något otroligt. Jag kan nu i efterhand vara otroligt glad över att instagram inte fanns när jag var 16-17. Hur hade jag tolkat en sån här notifikation då när jag var ännu mera osäker på min kropp än vad jag är idag?

Det är ju inte precis lätt att tänka att ”jag duger som jag är” när jag får såna här notifikationer med jämna mellanrum. Signalerna de sänder till mig är ”Nu följer vi dig så du ska inse hur ful du är och att det behöver åtgärdas på vår klinik så du kan bli fin och lycklig”. Men att vara snygg gör en inte lycklig!  Sen vet jag nog att det antagligen inte är så stort tankearbete bakom att kontot följde mig, utan de har väl antagligen bara följt en massa personer som använt vissa hashtaggar eller som platsmarkerat på ett lämpligt ställe. Det är ändå synd att utseende spelar så stor roll i det här samhället att vi tror att vi blir lyckliga bara vi blir snyggare. Det här behöver diskuteras vidare. Därför tycker jag ni ska komma och delta i evenemanget Sluta skämmas! idag om ni har möjlighet. Där diskuteras kroppsångest och -ideal.