En sommarlista

En sommarlista

Just som jag skrivit att jag ska ta det lite lugnt med publicerandet här hittade jag en massa listor jag vill fylla i och fick en massa blogginspiration. Nåja, det finns väl inget som säger att jag inte ”får” publicera flera inlägg än jag tänkt, så vi kör när inspirationen finns. Men vänta er ett inlägg i veckan alltså, och så ibland två. (Och ibland kanske till och med tre) Jag hittade en sommarlista hos Sanna Korpi förra veckan och den tänkte jag fylla i nu. Sommaren för mig innebär delade känslor. Visst gillar jag att inte behöva ha tusen lager kläder på mig och att det är ljust på kvällarna, men somrarna har de senaste tio åren innehållit ganska mycket jobb, ångest, stress och skam.

1. Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet sommar? 

Stress, skam och osäkerhet. Jo, det var faktiskt det första som dök upp i mitt huvud och det berättar väl lite om hur mina senaste somrar varit. Förra sommaren jobbade jag hela sommaren, som många år tidigare, och somrarna 2015-2017 var jag ju sjukskriven. Att jag dessutom blev sjukskriven när våren blev till sommar i slutet på maj 2015 har också säkert bidragit till att min bild av sommaren inte bara är positiv. Stressen har ju självklart haft koppling till jobb, men också att stressa över att ”hinna” med sommaren, och sedan har det lett till skam om jag inte blivit tillräckligt brun och varit mycket inomhus. Också kroppsskam och osäkerhet hör sommaren till hos mig. Jag har aldrig riktigt varit kompis med min kropp och på sommaren blir det extra tydligt då jag märker att jag känner mig obekväm med att ha lite kläder på.

2. Kommer du att jobba i sommar eller ha semester?

Både och faktiskt! Jag kommer att ha min första sommarsemester ever. Jag kommer att ha tre veckor ledigt i juli/augusti. Allt är inte semester men eftersom jag inte hade något ledigt alls förra sommaren tycker jag att det behövs just nu, så jag tog lite tjänstledigt så att jag kan få vila upp mig lite. Jag kommer säkert att ha dåligt samvete över att jag är ledig men det ska jag försöka mitt bästa att trycka bort. Det är min lagstadgade rätt att vara ledig. Spännande att studerande inte har några såna rättigheter. Jag kommer att fördjupa mig i det här i något skede. Lite nosade jag på det i julas.

3. Vad gör du helst en ledig kväll?

Det beror ju helt på kvällen och programmet dagen efter. Om jag ska jobba nästa dag måste jag ju ta det lugnt så jag orkar medan jag kan stanna uppe lite längre om jag har ledigt nästa dag. Det är faktiskt det jag stör mig mest på med att jobba, att jag måste gå och lägga mig så tidigt. Jag har inget emot att stiga upp 6.30 men att behöva gå och lägga mig innan 11 på kvällen känns lite jobbigt. Normalt går jag och lägger mig mellan tio och halv elva på kvällen. Och tyvärr känner jag mig som ett barn för det. Men tillbaka till saken nu då, om jag ska jobba vill jag oftast vara hemma och antingen ta det lugnt eller hålla på med något musik- eller bloggprojekt. Fast nu när jag tänker efter är det ju det jag vill göra när jag kommer att vara ledig också. Men nog gillar jag att umgås med mina vänner också förstås. Eftersom de flesta bor på lite olika orter blir det ändå ganska sällan vi får till det. Men vi umgås mera intensivt sen då vi verkligen ses. På veckoslutet är det dags i Tammerfors!

4. Vad är enligt dig den ultimata sommarmaten?

Kanske grillat? Annars är det väl samma mat som jag gillar annars också. På jobbet har jag igen haft en salladsperiod, så kanske det också. Ja, och kräftor förstås!

Lite prima, ge till mig också!

5. Vilken är din favoritplats att vara på under sommaren?

Säkert hemma, och på sambons föräldrars stuga och också i skärgården på mina kompisars sommarställen.

6. Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

Jag vaknar utan väckarklocka och stiger upp och dricker kaffe i lugn och ro. Det är varmt men inte så varmt att man svettas av att andas ungefär. Sedan hinner jag helst med lite olika saker och gärna vara både inne och ute.

7. Ett fint sommarminne?

Kräftskivorna jag varit med på de senaste åren. Första gången min vän ordnade kräftskiva var 2015 då jag ju var sjukskriven och nu hör kräftskiva liksom till självklarheterna på sommaren. Kräftskivorna brukar vara sommarens höjdpunkt och jag har väntat sen januari på årets. SÅ roligt brukar vi ha! (Bildtexten under kräftbilden hör ihop med roligheterna på kräftskivorna.)

8. Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

Nej, ingen alls. Nå jag skojar ju förstås! På sommaren brukar jag gilla lite ”lättare” musik. Det hör säkert ihop med att det är paus från sånglektionerna också då. På sommaren gillar jag visor (t.ex. Bellman) och så klart såna där självklarheter som Sommaren är kort, En kväll i juni och Guld och gröna skogar. Och förstås sommarpsalmer och andra sommarsånger. Åtminstone får jag inte likadan ångest av sommarromantik som av vårromantik. (För er som inte vet det: jag gillar inte våren.) Men anyway, här kan ni höra min färskaste Bellmanvisa:

Och en sommarpsalm från förra året:

9. Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?

1. Ha ledigt utan dåligt samvete

2. Sjunga och spela mycket

3. Jogga mera regelbundet nu när jag vet hur man gör (men samtidigt försöka koppla bort det från kroppsångest.)

4. Jobba lite med bloggen och youtube (fast youtube hör lite till punkt två också)

5. Få jobbet jag har kvar slutfört så jag kan koncentrera mig på nygamla utmaningar sen. Jag valde medvetet att sätta den här punkten sist, eftersom jag behöver avdramatisera jobbets betydelse i mitt liv. Ett jobb är ändå bara ett jobb. Hälsan är viktigare!

Det var den listan, hoppas ni gillade inlägget. För några dagar sen började en annan sommarlista dyka upp i flödet och jag funderade först om jag skulle fylla i den också och baka in den i samma inlägg, men sen märkte jag att många frågor var samma eller väldigt lika, så jag valde att svara på den här listan. Och kanske jag behöver listor också nästa år? Vem vet? Kom ihåg att lyssna på mig när jag pratar i radio i morgon också!