Ingen liten snöflinga

Ingen liten snöflinga

Luciadagen i dag då. Som ni vet är den här dagen lite känslig för mig av flera orsaker. Lucia är en kär tradition för mig, men den här traditionen har också tyvärr handlat mycket om utanförskap och att bli bortvald. Jag blev aldrig vald till lucia. Inte ens på dagis. Jag blev alltid någon liten snöflinga istället eftersom jag var kort och blyg. Tydligen kunde jag ändå sjunga tillräckligt bra för att bli utvald till den där lilla gruppen som själva sjöng den där snöflingesången. Men någon lucia fick jag aldrig bli.

I början av hösten tänkte jag att jag nog inte ska lussa i år. Jag har lussat på youtube och på enstaka fester i två år nu, och det har varit jätteroligt. Men jag har blivit säkrare i mig själv och mitt sjungande och vet att jag duger som sångerska också som Fredrica. Sedan började de årliga artiklarna om luciakandidaterna snurra lite överallt och jag såg av misstag att någon tomte sagt att Lucia inte får vara en svag person. Och jag blev så jävla förbannad. Det starkaste jag någonsin gjort är att våga visa mig svag. Och vad betyder det ens att vara en svag person? Att vara mänsklig och ibland göra misstag? Att inte alltid vara glad?

Jag har skrivit om det här med luciaval och popularitetstävlingar tidigare, men det är inte det som just nu irriterar mig. Det som gör mig förbannad just nu är det där pratet om att lucia inte bara är en söt flicka. Varför ska hon ”ha social kompetens, vara stresstålig och musikalisk” och ändå inte få en cent för sitt heltidsarbete? Varför får hon inte vara mänsklig? Och vad betyder allt det här när man ändå bara håller de där omröstningarna år ut och år in? Som den populäraste flickan vinner. Om man nu prompt vill hålla omröstningar- varför ska det skrivas om till att handla om något annat? Varför kan man inte bara kalla det för en popularitetstävling som det på riktigt är? För att det är omodernt?

Så länge det gör ont kommer jag att lussa. På youtube och vid utvalda tillfällen.  Ingen gav mig en chans att visa hurdan lucia jag skulle kunna vara. Så jag tog saken i egna händer och blev lucia ändå. För jag är faktiskt ingen liten snöflinga. Och man behöver inte vara populärast i skolan för att bli lucia! Här nedanför har ni årets luciavideo. Glad luciadag!