Så vet du att någon pratar skit om dig

Så vet du att någon pratar skit om dig

Inlägget om hur man märker om något utnyttjar en var populärt här på bloggen, så nu tänkte jag skriva ett lite liknande inlägg med fokus på en annan lite mindre trevlig sak, nämligen skitprat. Närmare bestämt hur man väldigt troligt kan avgöra om någon pratar illa bakom ens rygg.

Vi ska börja med lite bakgrund först om varför det här med skitprat har varit sånt jag funderat över mycket i mitt liv. Som jag skrev för snart två år sen har jag erfarenheter av mobbning. Det tog länge innan jag vågade kalla det för det, men faktum är att varje gång jag läser information om eller forskning om mobbning klassas också det som jag varit med om som mobbning. Kort och gott var jag alltså med om att de flesta i klassen pratade illa om mig bakom ryggen. Sällan sade folk elaka saker rakt ut, men det hände också.

Det här påverkade mitt liv extremt mycket en lång tid, och i viss mån påverkar det mig fortfarande. Jag vände in och ut på mig själv och anpassade mig enligt personerna jag umgicks med så att det skulle finnas så lite ”skit” att prata om mig som det bara gick. För jag inbillade mig att om jag kunde få alla att tycka om mig så skulle ingen mera prata skit om mig. Jag är helt övertygad om att det här var en av faktorerna som ledde till min sjukskrivning.

Jag börjar sakta men säkert inse att felet inte låg hos mig, utan hos de som sysslade med det här. De skulle ha hittat fel på mig oavsett hur perfekt jag hade varit. Oavsett hurdana kläder jag haft eller hur trevlig jag än varit. För deras enda sysselsättning var att prata skit om folk. Det var det som de var bra på. Att skvallra och prata skit. Och nu när jag tänker på det är det ganska sorgligt, att man inte har något annat att göra en att prata skit om folk.

OBS! Med skitprat i det här fallet menar jag inte att man någon enstaka gång säger att någon betett sig illa, för det här gör troligtvis alla människor ibland. Det är okej att prata om när folk behandlat en illa. Det kan vara nödvändigt att prata om det för att kunna komma vidare ur det. Men med skitprat i det här blogginlägget menar jag sådant som sker systematiskt mot samma person. Att man har bestämt sig för att en person är dålig och dum och sedan söker man alla fel man kan hitta för att kunna styrka sin åsikt om att personer är dålig och dum.

Nu när jag är äldre och har insett att jag kan välja vem jag vill umgås med har jag börjat begränsa mitt umgänge med personer som har skitprat som hobby. För jag har insett att om en person sitter och pratar en massa skit bakom ryggen om andra människor, så pratar hen högst troligt en massa skit också om mig när jag inte är på plats. Och det är troligtvis det säkraste tecknet på att någon pratar skit om en- om de pratar mycket skit om andra personer. Ibland försöker jag styra in samtalet på något annat, och ibland säger jag rakt ut att jag inte är intresserad av att prata så mycket om andra människor. Reaktionerna har varit olika, vissa reagerar knappt medan andra faktiskt börjar tänka på sitt beteende och varifrån det kommer.

Från när jag filmade min senaste youtubevideo. Jag, och säkert många andra också, hittar en massa ”fel” på bilden, men jag tycker den ska få vara med ändå.

Och du som känner ett behov av att prata illa om andra människor kan ju börja med att fundera på varför du tycker det är roligt. Det finns nämligen så mycket annat man kan prata om här i livet.