Du är inte värdelös

Du är inte värdelös

Ojoj, den här våren är utmanande. Nu har jag äntligen en preliminär plan för våren men det tog ganska länge innan något beslut togs i den situationen. Jag kommer att fortsätta jobba vid äldreboendet april ut, sedan ha lite semester och sedan är det tillbaka till eftis som gäller resten av maj. På sommaren arbetar jag troligtvis med gradun, precis som jag tänkte redan från början i år. Om hösten vet jag ännu ingenting men jag skulle i princip gärna fortsätta på eftis då, eftersom jag har sångexamen på kommande nästa läsår och gärna arbetar med den mera än jag orkar med om jag ska sköta ett heltidsjobb samtidigt. Men, vi får se hur det löser sig. Jag har anmält intresse om att fortsätta som eftisledare så vi får hoppas att det ordnar sig. Då kan jag också slutföra gradun och ta ut den examen i år.

Många andra har också drabbats ekonomiskt av den här coronakrisen och flera unga har blivit av med sina sommarjobb eller haft svårt att få jobb överhuvudtaget, och jag har märkt att många som erbjuder tjänster för unga också lagt märke till det här. Flera listar upp tips för hur man kan lyckas nappa ett jobb ändå, och på sätt och vis är det här säkert helt vettigt. Men jag tycker också att det är lite sorgligt. Och jag ska försöka specificera varför i det här inlägget.

Det som nämligen ingen av dem säger är att man inte måste ha ett sommarjobb varje sommar, och det gör mig lite ledsen. För det förstärker nämligen föreställningen som många unga har att om man inte har ett jobb så är man värdelös- och om man inte får ett jobb så är det bara en själv det är fel på. Det säger liksom sig självt att den här krisen gör det svårt att få jobb, och då är det så otroligt sorgligt att det som predikas ut är att man behöver ett sommarjobb för att duga. Jag uppfattar åtminstone de här uppdateringarna som en förstärkning på att man är värdelös om man inte har ett jobb, och det orsakar så otroligt mycket ohälsa att det inte är klokt.

Så jag säger så här till dig som inte fått sommarjobb, eller som blivit av med jobbet p.g.a. Corona: Du är inte värdelös p.g.a. det här! Det är inte ditt fel. Du är inte lat för att du en sommar inte hade möjlighet att jobba! Det kommer flera somrar då du ändå säkert kommer att få jobba arslet av dig, och bara för att du en sommar inte jobbade är du inte dömd att aldrig mer få jobb! Och i år kan du som är studerande dessutom anmäla dig som arbetssökande och alltså få arbetslöshetsersättning om du blivit permitterad från ditt jobb, så ekonomin är på sätt och vis ändå tryggad. Jag var också själv sjukskriven tre somrar och INGEN som intervjuat mig i anställningssyften har frågat vad jag gjorde somrarna 2015, 2016 och 2017. Och jag har fått flera jobb för olika arbetsgivare trots att jag var helt utanför arbetslivet i över två års tid, och bloggat om varför. Jag hade själv behövt höra det här när jag blev sjukskriven, men fick tyvärr istället höra att jag nog aldrig mera kommer att få jobb då det blir en lucka i mitt cv- och herregud så mycket ångest jag haft av den kommentaren. Men den innehöll alltså ingen sanning alls och därför vill jag säga det här också till dig.

Våren 2015 då jag sakta började inse att jag inte skulle klara av att jobba på sommaren, trots att jag fått jobb. Jag ler på bilden men hade gråtit största delen av dagen. Jag hade behövt höra det jag skrev ovanför då, men fick istället höra hur lat jag var som ungefär första gången på fem års tid hade längre ledigt än en dag i sträck.

Om ni gillade det här inlägget får ni gärna ge det en tumme upp här nedanför.

Om ni gillar det jag skriver här i bloggen kan ni gärna gilla min facebooksida där jag delar alla inlägg.

Jag finns också på instagram och youtube!