20 saker jag gjort i sommar

20 saker jag gjort i sommar

Idag var det back to work med introduktionsdag som gällde för mig, och barnen kommer till eftis på tisdag när skolan börjar här i Esbo. Sen får vi se hur länge det tar innan förkylningarna och karantänerna börjar. Men förhoppningsvis behöver inte skolorna stängas mer under hösten. Med det hoppas jag också på en mera aktiv bloggsäsong här, för sommaren har varit lite off på den fronten.  Men vågar inte lova något för nu måste jag bita i det sura äpplet och jobba mera intensivt med gradun. Men som ett back to bloggen-inlägg får det bli en lista med 20 saker jag gjort den här sommaren, tack för idén Malin Lundsten! Det här inlägget skriver jag också för att övertyga mig själv om att jag inte bara varit lat under sommaren, även om det just nu känns så.

Varit till Estland

Det här vet ni redan, men oj så skönt det var att lite komma bort hemifrån. Förra året planerade vi att vi skulle ha gjort en längre bilresa via Lettland, Litauen, Polen osv. och tillbaka hem via Sverige. Nu blev det ju inte så, men Estland var ok att besöka och som tur är det roligt att fara dit. Ja, att resa inom Finland skulle väl kanske ha varit bäst, men nu är min plånbok inte tillräckligt tjock för det. Och helt ärligt kände jag mig säkrare vad gäller corona och säkerhetsavstånd i Estland än här hemma.

Plockat bär

Smultron, blåbär, hallon, vinbär… Frysen är snart full ?

Kört skoter

Både moppeskoter och elskoter. Den första i Finland och den andra i Estland. Moppeskotern var roligare, jag kände mig nästan som att jag var 15 igen. (Ja, jag tog mopedkort som 15-åring, så jag har haft körkort i snart halva mitt liv)

 

Full fart- så klart!

Kokat sylt

Första gången! Det blev gott och det var lätt. Det här är också en grej som är lite rolig, eftersom jag har haft en bild av att det är så jääääättesvårt och sen är det istället jättelätt- det tar bara en liten stund innan det är färdigt. Lite som att sticka flätor eller musikteori- grejer som folk ofta vill få att verka så himla invecklat, som egentligen är ganska lätt när man väl lagt lite tid på att lära sig det. (Okej, sticka flätor är lättare än så. På riktigt. Om du kan sticka är det lätt.)

Gått på loppis

Ja, jag har passat på nu när det igen är möjligt. Jag vet inte om alla loppisar här var stängda under våren, men jag gick inte på loppis på våren av helt uppenbara anledningar. Annars försöker jag förbereda mig mentalt på en ny stängning av samhället. Jag hoppas inte att det händer, men jag tänker också att den blir lättare att ta om man lite har förberett sig på den. Så jag går till bibban och loppis när jag har möjlighet nu för jag tar inte det för givet mera. De kan stänga när som helst igen.

Haft ångest

Och tyvärr ganska mycket av den varan också. Början av juli var jättetungt. Mest var det gradun som spökade men också corona och dess begränsningar, sorg och avbokningar av grejer jag sett massor fram emot.

Jobbat på gradun

Ja, även om det är väldigt lite och väldigt mycket ångest avbrutit mig hela tiden HAR jag faktiskt jobbat på den i början av sommaren.

Känt mig misslyckad

Ja, det är otroligt hur mycket den där gradun påverkar mitt mående. När jag tänker på att jag fyller 30 nästa år och inte lyckats skriva den då jag får sån ångest av den då den symboliserar en enormt traumatisk tid i mitt liv så känner jag mig som världens sämsta människa. Och då spelar det ingen roll hur många andra prestationer jag lyckats med. Därför fungerar inte råd som att ”bara skriva den där gradun” på mig utan har istället motsatt effekt och ger mig mera ångest. Jag har insett att jag behöver mera samtalsstöd än jag haft tidigare för att ro projektet i land- och bara jag får min närvaroanmälan gjord (uni strular, inte jag) så tänker jag försöka fixa så att jag har det. Universitetet har tyvärr lyckats med att lura i mig att mitt människovärde kommer när jag tagit magisterexamen. Innan det är jag bara värdelös. Och just därför blir den här grejen så svår för mig. Så här SKA det inte vara och därför vägrar jag hålla käften om det mera- jag är alldeles för gammal och bitter för det. Och faktiskt sorgsen. Över att början av mitt vuxenliv lämnat mig med så stora ärr att jag fortfarande funderar över min rätt att existera. Att jag fortfarande fem år efter att min utmattningssjukskrivning inleddes funderar på om jag någonsin kommer att bli FÖRLÅTEN för att jag blev sjuk.

Skrivit ett arrangemang för blandad kör (och kvartett hehe) och fått det inspelat

Och jag är så stolt ♥️  Håller faktiskt på med ett till arr som åtminstone en i den här kvartetten anmält intresse till att spela in, så stay tuned på youtube! Här hittar ni mitt arr:

Övat in andra spännande musikgrejer

Som sagt, stay tuned på youtube.

Sörjt

Ja, den där jobbiga saken som hände i maj var ett dödsfall. Inte coronarelaterad för er som undrar. Och för er som undrar ännu mer så tänker jag inte berätta. Det här är något jag vill hålla utanför bloggen.

Reflekterat

över mitt liv och mina relationer. Jag har fått en del insikter också om varför vissa perioder i mitt liv varit så tunga, men varför jag samtidigt har så svårt att tro på min egen upplevelse. Det stavas ohälsosamma människorelationer till största delen.

Varit på kräftskiva

Så klart! Fast ännu i juni 2015 hade jag aldrig varit på kräftskiva. Nu blir det ingen riktig sommar utan det. Det har troligtvis mest med människorna att göra att det brukar vara sommarens höjdpunkt. Det var det i år också!

Tagit tupplurar

Eller ja, eftersom SAOL:s definition på tupplur är ”kortvarig sömn” är det väl vilopauser jag tagit då jag inte tror jag lyckats somna en enda gång. Jag är världens sämsta på vilopauser och tupplurar, så det här har bara bekräftat hur trött jag varit igen den här sommaren.

Varit till Högholmen

Sambon började prata om att gå på zoo när vi var i Estland, och när vi sedan var i Finland kollade vi upp priserna till Högholmens zoo och märkte att de inte alls var så huvudlösa som vi trodde, så hans sista semesterdag var vi där. Jag är inte helt säker på vad jag tycker om zoon så där överlag men det var en helt intressant dag. Jag har varit på Högholmen förut när jag var kanske 5 år så det är ett tag sedan.

Bakat

Det här hör ihop med plockat bär- delen av den här listan. Jag har bakat både blåbärsmuffins- och paj, gjort pannacotta med smultron (fast det nu kanske inte är att baka) och testat att baka hallonrutor. De sistnämnda var lite av en besvikelse men jag tror det har att göra med att jag använde färska hallon då det i receptet stod frysta. Jag tycker ju om att baka, men det är lite onödigt att baka en hel paj för två personer (varav den ena typ aldrig äter något sött) och det är ganska sällan vi har besök här, så sedan vi blev Esbobor har det varit lite mindre bakande för mig. Men nu i sommar har jag bakat ändå, och faktiskt inte behövt slänga så mycket!

Rätat till ett hus som lutade

Det här är jag nästan mest stolt över faktiskt. Så klart gjorde jag ju inte det här själv och jag gjorde nog mest så som jag blev tillsagd men ändå- vi rätade till det och nu är det rakt!

Byggt ett staket

I samband med den förra grejen byggde vi också ett staket och jag fick använda mina skills att se om plankorna var raka. Det här är en konstig förmåga jag har som jag kom på att jag hade förra året när vi justerade hyllor på jobbet. Men alltså- jag är bra på att se om något är snett. Mina kolleger kan säkert intyga det här om ni behöver bevis.

Uppträtt både live och på youtube

På kräftskivorna har det sedan några år tillbaka hört till med musiknummer från mig, så där drog jag några låtar (och några extranummer) och så har jag ju hållit mina youtubekonserter, som jag började med redan på våren. Det kommer en till i augusti och troligtvis flera senare i år också, har den i augusti i planerings- och övningsskede just nu, och sen har jag en för senare i år någorlunda planerad också- men den är det inte riktigt säsong för ännu så den får ni vänta på. Men som sagt, prenumerera så hänger ni med. Eller gilla min musiksida på facebook (det får ni väldigt gärna göra ändå 😉 ):

Simmat i havet

Men faktiskt bara en gång under sommaren, på kräftskivan. Brukar annars fara till allmänna stränder men har inte varit så sugen på det i år, speciellt som jag konstaterat att finnar inte alls är bra på det här med säkerhetsavstånd. Något som faktiskt lite överraskade mig tidigare i år. Jag kommer säkert att skriva om det här i något skede, för jag tror jag har hittat pudelns kärna i det här fenomenet.

…Och mycket mer. Sommaren har varit både bra och dålig, precis som jag försökte illustrera här. Ännu är den inte slut, men nästa vecka börjar jobbet på allvar då barnen kommer. Får hoppas att det går bra bara!

Om ni gillade det här inlägget får ni gärna ge det en tumme upp här nedanför.

Om ni gillar det jag skriver här i bloggen kan ni gärna gilla bloggens facebooksida där jag delar alla inlägg.

Jag finns också på youtube och instagram!